Hyppää sisältöön

Venäläismies Italiassa väärien leimojen turvin

Julkaisuajankohta 2.12.2022 8.12
Tiedote

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö tutki venäläismiehen laitonta oleskelua Schengen-alueella.

Rikosepäily paljastui Nuijamaan rajanylityspaikalla 30.11.2022, kun venäläismies oli poistumassa Suomesta Venäjälle pikkubussin kyydissä. Mies esitti maastalähtötarkastuksessa Venäjän passin, jossa oli Schengen-alueella oleskeluun oikeuttavana asiakirjana Ranskan myöntämä viisumi, jonka voimassaolo päättyisi lokakuussa 2024. Viisumi mahdollistaa maksimissaan kolmen kuukauden yhtäjaksoisen oleskelun puolen vuoden aikana.

Maastalähtötarkastuksessa rajatarkastajat epäilivät, että venäläismiehen passissa olevat Schengen-rajatarkastusleimat ja niiden leimavastinparit eivät vastaa aitoja leimoja. Lisäksi epäiltiin, että väärillä leimoilla on peitelty laitonta oleskelua Schengen-alueella. Venäläismies otettiin kiinni esitutkintaa varten väärennyksestä ja ulkomaalaisrikkomuksesta epäiltynä.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikön suorittamassa esitutkinnassa kävi ilmi, että venäläismies oli oleskellut 38 vuorokautta laittomasti Schengen-alueella. Oleskelun peittämiseksi mies oli hankkinut Italiassa oleskellessaan 16 väärää leimaa. Mies myönsi hankkineensa leimat voidakseen oleskella Euroopassa pidempään, mitä viisumi mahdollistaa. Mies ei halunnut olla Venäjällä vallitsevan tilanteen johdosta.

Venäläismies on haastettu väärennyksestä ja ulkomaalaisrikkomuksesta Etelä-Karjalan käräjäoikeuteen. Kaakkois-Suomen rajavartiosto käännytti miehen Venäjälle sekä määräsi maahantulokieltoon kahdeksi vuodeksi Schengen-alueelle.

* * *

Lisätietoja tarvittaessa tutkinnanjohtaja kapteeni Ville Mihl puh. 0295 422 000.
 

Kaakkois-Suomen rajavartiosto Raja - tiedote Rajavartiolaitos