Hyppää sisältöön

Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen Nuijamaalla ja tuntemattoman henkilön luvaton rajanylitys

Julkaisuajankohta 13.3.2023 16.02
Tiedote

Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen Nuijamaalla ja tuntemattoman henkilön luvaton rajanylitys

Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen Nuijamaalla

Nuijamaan rajanylityspaikalla havaittiin lauantai-iltapäivänä maastalähtötarkastuksessa saksalainen rekka-auto, jonka pressupeitteisessä puoliperävaunussa oli lastina 22 kuormalavaa sokeriproteiinisäkkejä. Perävaunua tarkastettaessa paljastui, ettei kuormalavoja oltu sidottu lainkaan kiinni perävaunuun. Lastin kokonaispaino oli yli 20 000 kiloa. Kuljettaja oli noutanut puoliperävaunun Kotkan satamasta. Hän kertoi tarkastaneensa perävaunun ulkoisesti, mutta kuormatilan tarkastaminen oli jäänyt puutteelliseksi. Rajavartiosto suoritti tapauksesta esitutkinnan. Rekka-auton kuljettajana toiminut kirgisialainen mies sai haasteen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Tieliikennelain mukaan kuljettajan on ennen matkan alkamista varmistauduttava siitä, että ajoneuvo on kuormattu säännösten ja määräysten mukaisesti, jos varmistautuminen ei kuormatilan sinetöinnin, kuorman purkamisen tai muun vastaavan syyn vuoksi aiheuta kohtuutonta haittaa ja viivästystä kuljetustehtävälle.

Tuntematon henkilö käveli jäitä pitkin Venäjälle

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on tutkinut tapausta, jossa tuntemattoman henkilön epäillään kävelleen sunnuntaina 5.3.2023 Suomesta Venäjälle järvenjäätä pitkin Parikkalan Joukionsalmen alueelta. Rajavartiosto on käynnistänyt tapauksesta esitutkinnan valtionrajarikoksesta. Esitutkinnan perusteella henkilön on todettu kävelleen Joukionsalmen kohdalta jäälle ja edelleen jäätä pitkin suoraan Suomesta Venäjälle. Kaakkois-Suomen ja Viipurin alueen rajavaltuutetut ovat olleet yhteydessä tapauksen johdosta. Kaakkois-Suomen rajavartiostolla on epäilys luvattomasta rajanylityksestä epäillyn henkilöllisyydestä.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on avannut alkuvuoden aikana 10 esitutkintaa valtionrajarikoksesta. Näistä tapauksista yhdeksässä henkilö on saapunut Suomeen puutteellisilla matkustusasiakirjoilla tai kokonaan ilman matkustusasiakirjoja. Joukionsalmen suunnalla 5.3.2023 havaittu tapaus oli ensimmäinen tapaus tänä vuonna, jossa epäilty valtionrajarikos on tapahtunut rajanylityspaikkojen ulkopuolella. Rajavartiostolla on esitutkinnassa myös laittoman maahantulon järjestämiseen ja väärennyksiin liittyviä rikosepäilyjä. Lisäksi rajavartiosto on epäillyt kahdeksassa tapauksessa ajoneuvon kuljettajaa rattijuopumuksesta. Sakkoja rajavartiosto on määrännyt alkuvuoden aikana 205 kappaletta. Yleisimmät nimikkeet ovat olleet ulkomaalaisrikkomus (54), ajoneuvorikkomus (36) ja liikenneturvallisuuden vaarantaminen (36).

 

Lisätietoja: kapteeni Ossi Fonselius +358 295 422951 
 

Kaakkois-Suomen rajavartiosto Raja - tiedote Rajavartiolaitos