Hyppää sisältöön

Lapin rajavartioston toimintaa lokakuussa 2022

Julkaisuajankohta 3.11.2022 15.36
Tiedote

Lapin talvikauden lentoliikenteen sesonki käynnistyi lokakuussa Rovaniemellä. Itärajalla liikenne kääntyi laskuun, kun valtioneuvoston tekemän periaatepäätöksen mukaiset liikenteenrajoitukset astuivat voimaan.


Ulkorajaliikenne Lapin itärajalla

Rajanylitysliikenne kääntyi lokakuussa laskuun Lapin itärajalla. Sallassa ja Raja-Joosepissa tehtiin rajatarkastuksia yhteensä 1385; Sallassa 1081 ja Raja-Joosepissa 304 rajatarkastusta.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti Suomi alkoi rajoittaa venäläisten matkustamista Schengen-viisumeilla turismitarkoituksessa Suomeen sekä kauttakulkutarkoituksessa muualle Schengen-alueelle 30.9.2022. Maahantulorajoitukset ovat voimassa toistaiseksi. Lisätietoa löytyy Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta: https://raja.fi/maahantulon-rajoitukset. 


Liikennemäärät Sallan ja Raja-Joosepin kansainvälisillä rajanylityspaikoilla:

Vko 39: yhteensä 886 rajatarkastusta
Vko 40: yhteensä 304 rajatarkastusta
Vko 41: yhteensä 315 rajatarkastusta
Vko 42: yhteensä 363 rajatarkastusta
Vko 43: yhteensä 253 rajatarkastusta

Kesäkuu 2022:  yhteensä 842 rajatarkastusta
Heinäkuu 2022: yhteensä 2150 rajatarkastusta
Elokuu 2022: yhteensä 3486 rajatarkastusta
Syyskuu 2022: yhteensä 3752 rajatarkastusta
Lokakuu 2022: yhteensä 1385 rajatarkastusta


Rajanylitysliikenne Lapin itärajalla on hyvin vähäistä, kun sitä vertaa liikennemäärään ennen koronaviruspandemiaa: lokakuussa 2019 rajatarkastuksia Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla tehtiin yhteensä 15 542.

Sallan ja Raja-Joosepin kansainväliset rajanylityspaikat ovat avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-18 ja lauantaina ja sunnuntaina klo 9-17.


Ulkorajaliikenne Lapin rajavartioston valvomilla lentoasemilla 

Lapin lentoliikenteen talvisesonki käynnistyi lokakuun lopulla. Rovaniemen lentoasemalla tehtiin 704 ulkorajaliikenteen rajatarkastusta. Rajatarkastuksia tehtiin 38 eri maan kansalaisille; yhteensä lähes puolet tarkastuksista (342) tehtiin briteille ja irlantilaisille.

Enontekiön, Kittilän ja Ivalon lentoasemille ei saapunut tarkastettavaa ulkorajaliikennettä lokakuussa.


Rikostorjunta

Lapin rajavartiosto tutkii yhdessä Keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen kanssa tapausta, jossa selvitetään suomalaiseen marjanhankintayritykseen kytkeytyvää epäiltyä ihmiskauppaa. Tutkinnan edetessä rikosnimike on muutettu epäillystä ihmiskaupasta epäillyksi törkeäksi ihmiskaupaksi. Esitutkintaan liittyen on vangittu kolme henkilöä: kaksi henkilöä epäillystä törkeästä ihmiskaupasta ja yksi henkilö epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Tutkinnassa on tehty laajaa kansainvälistä yhteistyötä muun muassa Thaimaan ja Ruotsin viranomaisten kanssa. Esitutkintaa jatketaan, ja tutkintaryhmä tiedottaa asiasta mahdollisuuksien mukaan tutkinnan edetessä. Tiedottamisessa käytetään Keskusrikospoliisin tiedotuskanavia.


Muita Lapin rajavartioston toimintaa kuvaavia lukuja lokakuulta 2022


Lapin rajavartiosto valvoi metsästystä sekä omana toimintanaan että PTR-yhteistyönä. Rajavartiosto valvoi myös raskasta liikennettä yhteistyössä Poliisin ja Tullin kanssa. Lapin rajavartiosto antoi virka-apua Poliisille mm. liikenteen valvontaan ja kadonneiden henkilöiden etsintään.

Lokakuussa kolme metsästyskoiraa ylitti valtakunnanrajan Suomesta Venäjälle ja useita metsästyskoiria ajautui metsästyksen yhteydessä rajavyöhykkeelle.
 

Lapin rajavartiosto Raja - tiedote