Hyppää sisältöön

Länsi-Suomen merivartioston juhannus 2022

Julkaisuajankohta 27.6.2022 8.45
Tiedote
Vene kiinni kalliossa. Aurinko laskee merelle taustalla.

Juhannus on sujunut tavanomaisissa merkeissä Länsi-Suomen merivartioston vastuualueella.

Juhannuksena yksikkömme ja yhteistyökumppanimme ovat hoitaneet 37 meripelastus- ja avustustehtävää ja olemme tukeneet muita viranomaisia eri tehtävissä yhteensä 22 kertaa. 
Viime juhannuksena näiden tehtävien yhteismäärä oli 49 + 32 eli positiivista parannusta tämän vuoden juhannukseen on tullut hienosta säästä huolimatta. Merivartiosto kiittää!

Juhannuksen poikkeuksellisen hieno sää on pitänyt vesiliikenteen ajoittain erittäin vilkkaana ja ihmisiä on ollut paljon myös mökeillä ja rannoilla. 

Koko juhannuksen aikana meripelastustehtävistä 8 luokiteltiin meripelastuksen hätätilanteiksi.

  • Kalajoella kadonnut kalastaja löytyi lauantaina iltapäivällä hukkuneena. Häntä oli etsitty perjantai-illasta lähtien, kun jokisuun keskeltä löytyi ankkuroituna ollut tyhjä perämoottorivene.
  • Taivassalossa ilmoittaja näki veneen uppoavan väylällä. Yksiköiden saavuttua paikalle, pinnalla näkyi enää veneen osia ja varusteita mm. veneen kuomu ja konekoppa. 
  • Laajoista, myös sukeltajilla sekä viistokaiun avulla suoritetuista, etsinnöistä huolimatta uponnutta venettä ei onnistuttu löytämään. Paikan päällä suoritettujen haastattelujen perusteella voitiin kuitenkin olettaa, että onnettomuushetkellä ei ole ollut ihmisiä liikkeellä veneellä. 
  • Muut hätätilanteet liittyivät uimarantojen yhteydessä ilmoitettuihin kadonneisiin ihmisiin.

Hätätilanteita lukuun ottamatta vakavia meripelastustapahtumia ei vastuualueellamme sattunut ja siihen olemme erityisen tyytyväisiä.

Huomattava osa meripelastus- ja avustustehtävistä johtui erilaisista teknisistä vioista. 

Vesiliikennevalvontaa suorittavat partiomme tarkastivat juhannuksen aikana yhteensä 864 vesikulkuneuvoa. Huomautuksella selvisivät 11 henkilöä ja maksullisia muistutuksia jouduttiin kirjoittamaan 30 henkilölle. Puhallutuksia suoritettiin 665, joista suurin osa oli nollatuloksia. Valitettavasti joukkoon mahtui yhdeksän henkilöä, joita epäillään vesiliikennejuopumuksesta. 

Useimmilla venekunnilla on kuitenkin kaikki varusteet olleet kunnossa ja jos pelastusliivit eivät ole olleet yllä, ovat ne kuitenkin olleet välittömässä läheisyydessä mukana.

Tämä positiivinen kehitys on jatkunut jo muutaman vuoden ja toivomme kaikkien merellä viihtyvien jatkossakin toimivan näin esimerkillisesti.
 

Länsi-Suomen merivartiosto Raja - tiedote