Hyppää sisältöön

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan tammikuussa 2023

Julkaisuajankohta 3.2.2023 7.29
Tiedote

Pohjois-Karjalan rajavartioston tammikuu oli suhteellisen rauhallinen. Rajanylitysliikenne on pysynyt entisellä tasolla.

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi rauhallisena ja vakaana, eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu. Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu luvattomia rajanylityksiä tammikuun aikana. 

Rajaturvallisuuden ylläpitämisen lisäksi rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin kanssa. 

Rajatarkastukset

Rajanylitysliikenteessä on edelleenkin voimassa Venäjän kansalaisten maahantulon rajoituksia. Ajantasaiset tiedot maahantulon rajoituksista ovat luettavissa osoitteessa www.raja.fi. 

Niiralan rajanylityspaikalla tehtiin tammikuussa 18 727 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2022 tammikuuhun (18 543) verrattuna 1 prosentilla. Vuoden 2022 aikana rajanylityksiä oli Niiralassa yhteensä 257 509.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli tammikuussa 9 608 (noin 51,3 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 8 660 (noin 46,2 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 459, eli noin 2,5 prosenttia kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2022 tammikuussa suomalaisten osuus oli noin 22,8 prosenttia (4 235) ja venäläisten osuus noin 75 prosenttia (13 913). 

Tammikuussa Niiralassa evättiin pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi 21 henkilöltä. Lisäksi yksi henkilö käännyttäminen.

Joensuun lentoasemalla ei tehty tammikuussa rajatarkastuksia.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka on edelleen suljettuna. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä jo 1.11.2021 alkaen.  

Rikostorjunta 

Tammikuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin viisi ajoneuvorikkomusta, kaksi liikennerikkomusta, neljä ulkomaalaisrikkomusta, kaksi toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapitoa, yksi lievä ampuma-aserikos, yksi kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta ja kahdeksan muuta rikkomusta. Rikkomusten seuraamuksina annettiin kahdeksan sakkoa ja 15 huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

 Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppaniaan palvelukseen saapui 2.1.2023 yhteensä 151 henkilöä, joista naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen neljä henkilöä. Palvelukseen määrätyt ovat pääosin kotoisin Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan alueelta.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.