Hyppää sisältöön

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan huhtikuussa 2023

Julkaisuajankohta 4.5.2023 9.58
Tiedote

Pohjois-Karjalan rajavartioston huhtikuu oli rauhallinen. Rajanylitysliikenne on pysynyt aikaisemmalla tasolla.

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi rauhallisena ja vakaana eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu. Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu luvattomia rajanylityksiä huhtikuun aikana. 

Rajaturvallisuuden ylläpitämisen lisäksi rajavartiosto toteutti yhteistoiminta-partiointia Itä-Suomen poliisin kanssa. 

Rajatarkastukset

Rajanylitysliikenteessä on edelleenkin voimassa Venäjän kansalaisten maahantulon rajoituksia. Ajantasaiset tiedot maahantulon rajoituksista ovat luettavissa osoitteessa www.raja.fi. 

Voimassa olevista pakotteista ja maahantulon rajoituksista aiheutuvan rajanylitysliikenteen vähäisyyden vuoksi Niiralan rajanylityspaikka on avoinna ainoastaan päiväsaikaan. Rajanylityspaikka on avoinna 26.3.–28.10.2023 (kesäaika) päivittäin henkilö-, tavara- ja rautatieliikenteelle kello 09–21. Rajanylittäjiä pyydetään saapumaan rajatarkastukseen riittävän ajoissa ennen rajanylityspaikan sulkeutumista, jotta rajanylitys onnistuu suunnitellusti. Rajan ylittäminen on mahdollista ainoastaan rajanylityspaikan aukioloaikoina.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto muistuttaa samalla, että rajan ylittäminen rajanylityspaikalla ei ole sallittua kävellen. Kielto rajan ylittämisestä kävellen on osoitettu rajanylityspaikalla myös liikennemerkillä.

Niiralan rajanylityspaikalla tehtiin huhtikuussa 19 408 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2022 huhtikuuhun (16 973) verrattuna noin 14 prosenttia. Alkuvuoden aikana rajanylityksiä on ollut 73 604. Vuoden 2022 tammi-huhtikuun aikana rajanylityksiä oli 70 461, joten kasvua on ollut 4,5 prosenttia. Alkuvuonna 2022 voimassa oli koronaan liittyviä matkustusrajoituksia.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli huhtikuussa 10 332 (noin 53 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 8 673 (noin 45 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 403, eli noin kaksi prosenttia kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2022 huhtikuussa suomalaisten osuus oli noin 33 prosenttia (5 546), venäläisten osuus 64 prosenttia (10 928) ja muiden maiden kansalaisia kolme prosenttia (499).

Huhtikuussa Niiralassa evättiin pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi neljältä henkilöltä.

Joensuun lentoasemalla tehtiin huhtikuussa 349 rajatarkastusta Kyprokselle ja takaisin lentäneen charter-lennon johdosta. 

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka on edelleen suljettuna. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä jo 1.11.2021 alkaen.  

Rikostorjunta 

Huhtikuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin muun muassa yksi rattijuopumus, kolme ajoneuvorikkomusta, yksi toisen vahingoittamiseen sopivan esineen hallussapito ja yksi lievä ampuma-aserikos. Rikkomusten seuraamuksina annettiin kolme sakkoa ja kuusi huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus 

Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppaniassa järjestettiin huhtikuun aikana normaaleita koulutusjakson mukaisia harjoituksia. Kuukauden aikana koulutettiin myös reserviläisiä.  

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.
 

Raja - tiedote