Hyppää sisältöön

Katsaus Kainuun rajavartioston toimintaan huhtikuussa 2024

Julkaisuajankohta 7.5.2024 11.55
Tiedote

Rajatilanne säilyi huhtikuun aikana Kainuussa ja Koillismaalla vakaana, eikä rajaturvallisuustilanteessa tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kainuun rajavartiosto osallistui Poliisin, Tullin ja Metsähallituksen erätarkastajan kanssa maastoliikenteen- ja erävalvontaan Kainuun ja Koillismaan alueella. Kainuun rajavartioston valvomat ulkorajanylityspaikat Kuusamossa ja Vartiuksessa ovat suljettuina Valtioneuvoston 4.4.2024 tekemän päätöksen mukaisesti toistaiseksi. Kainuun rajavartiosto pitää yllä valmiutta toimeenpanna uusia Valtioneuvoston päätöksiä ja on tehostanut rajojenvalvontaa vastuualueellaan.

Rajaliikenne

Kainuun rajavartioston valvomien ulkorajanylityspaikkojen kautta matkusti huhtikuussa 326 henkilöä, mikä oli noin 99,1 % vähemmän kuin vuoden 2019 huhtikuussa (2019/4: 34 603). Suuri liikennemäärän kokonaismuutos johtuu itärajan rajanylitysliikenteen rajoituksista. Kaikki huhtikuun 2024 ulkorajatarkastukset tapahtuivat Kajaanin ja Kuusamon lentoasemilla.

Rikkomuksia ja rikoksia

Huhtikuun aikana Kainuun rajavartiosto paljasti yhden epäillyn valtionrajarikoksen. Suomalaisen henkilön epäillään ylittäneen luvattomasti valtakunnan rajan Suomussalmella Suomesta Venäjälle ja takaisin Suomeen. Kainuun rajavartiosto suorittaa tapahtuneesta esitutkinnan. Muita rikoksia tai rikkomuksia ei havaittu huhtikuun aikana.

Harvaan asutun alueen turvallisuustehtävät

Kainuun rajavartiosto ei osallistunut huhtikuussa harvaan asutun alueen turvallisuustehtäviin.