Hyppää sisältöön

GPS-häiriöt vesialueilla lisääntyneet – veneilijä, muista perinteiset navigointitaidot ja päällikön vastuu

Julkaisuajankohta 10.6.2025 11.00
Tyyppi:Uutinen
Rannikkovartiovene partioi saaristossa, taustalla purjevene.

Suomenlahden alueen GPS-häiriöt ovat kasvaneet merkittävästi kevään aikana. Satelliittinavigointijärjestelmien häiriöitä on havaittu erityisesti itäisellä Suomenlahdella.

Vesiliikenteen toimijat Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Rajavartiolaitos, Väylävirasto, Fintrafficin meriliikenteen ohjaus ja Finnpilot pyytävät veneilijöitä ilmoittamaan vesialueilla havaituista radiohäiriöistä aina Traficomiin. 

Tammi-toukokuussa 2025 vesialueilta saatiin 84 ilmoitusta satelliittinavigoinnin häiriöistä, kun vuonna 2024 vastaavana ajankohtana niitä ilmoitettiin 27 kappaletta. Kesää kohti häiriömäärien ennakoidaan kasvavan merkittävästi.

Häiriötilanteessa perinteisen merikartan lukutaito on ykkösasia

Sähköisiä navigointiapuvälineitä käytetään paljon veneissä. Tekniset apuvälineet eivät korvaa veneilijän hyviä navigointitaitoja yllättävissä tilanteissa kuten satelliittinavigoinnin häiriintyessä. Siksi vesille lähtijän on turvallisuuden vuoksi pidettävä asianmukaiset ja ajantasaiset merikartat mukana. 

"Radiohäiriötilanteiden määrä on Suomen maa- ja merialueilla tämän kevään aikana lisääntynyt. Tästä syystä veneilijöiden on oltava erityisen tarkkana navigoitaessa erilaisia teknisiä apuvälineitä käyttäen. Karttapohjaisen navigoinnin osaaminen sekä ympäristön ja muun liikenteen havainnointi edesauttavat tilanteiden ennakoimista. Tämä varmistaa turvallisen ja sujuvan vesillä liikkumisen, kun GPS-paikannusta ei ole saatavilla", korostaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin merenkulkujohtaja Sanna Sonninen.

Veneen päällikön vastuulla on aktiivisesti seurata ja tietää, missä mennään. Tutuillakin vesialueilla olosuhteet voivat yllättää ja muuttua niin, että merikarttaa tarvitaan.  Tällainen tilanne voi olla vaikka karttaplotterin paikannuksen estävä häiriö. Ajautuminen vilkkaasti liikennöidylle väylälle GPS-paikannuksen virheiden vuoksi voi aiheuttaa vaaratilanteita kauppa-alusten kanssa. 

”Perinteisen merikartan ottaminen mukaan ja kartan lukutaito auttavat, jos tekniset laitteet eivät toimi. Kartta ja kompassi on pettämätön yhdistelmä, kun osaat käyttää niitä, meriturvallisuusjohtaja Mikko Hirvi Rajavartiolaitokselta korostaa ja jatkaa: ”Meripelastus toimii 24/7 – soita 0294 1000 meripelastuksen hätätilanteessa. Apua saa aina pyytää. Jos omaehtoisella varautumisella voit selviytyä omin voimin, säästät meripelastuksen resurssit vaativimpiin pelastuksiin.”

"Plotteri ei vesiliikennelain mukaan ole ensisijainen navigointiväline. Vesiliikennelaki edellyttää, että veneessä on asianmukaiset merikartat olosuhteiden niin edellyttäessä. Kasvanut GPS-häiriöriski on olosuhde, joka edellyttää merikarttojen mukanaoloa. Merikarttaa pitää myös osata lukea ja taitojen pitää olla riittävällä tasolla navigointiin ilman plotteria kaikissa olosuhteissa. Suomessa eri tahot järjestävät laajasti veneilykoulutusta - perinteisen merikartan luku kannattaa siis ottaa haltuun", muistuttaa Traficomin johtava asiantuntija Kimmo Patrakka

Muista ilmoittaa radiohäiriöistä Traficomiin

Vesiliikenteen toimijat Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Rajavartiolaitos, Väylävirasto, Fintrafficin meriliikenteen ohjaus ja Finnpilot muistuttavat veneilijöitä häiriöilmoitusten tärkeydestä. Vesialueilla havaituista radiohäiriöistä kannattaa aina ilmoittaa Traficomille, joka selvittää radiohäiriöitä ja koostaa häiriötilannetietoa Suomessa.

Radiohäiriöilmoituslomakkeen voit täyttää helposti vaikka kännykällä suoraan veneestä tai rantautumisen jälkeen: Ilmoitus radiohäiriöistä (Traficom.fi)

Väyläviraston vesiväylien palautekanavalla voit ilmoittaa turvalaitevioista, vesiliikennemerkkien vioista ja antaa muutakin palautetta vesiväylistä: Palaute (extranet.vayla.fi) 

Teksti on julkaistu mainittujen viranomaisten ja toimijoiden verkkosivuilla myös.

Raja - uutinen