-
Schengenområdet omfattar följande länder: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
Trafik mellan Schengenländerna kallas trafik över de inre gränserna. Med trafik över de yttre gränserna avses trafik mellan ett Schengenland och ett land som inte hör till Schengenområdet.
I allmänhet finns det ingen resekontroll eller gränskontroll mellan Schengenländerna. Schengenområdets yttre gräns kan du passera endast vid ett gränsövergångsställe.
-
Du kan kontrollera kravet på ett Schengenvisum på utrikesministeriets webbplats.
En tredje lands är medborgare i något annat land än ett av de nordiska länderna, ett EU-land, Liechtenstein eller Schweiz.
-
Du behöver i regel inte visum om du är medborgare i ett viseringspliktigt land och flyger via Finland från ett land utanför Schengenområdet och fortsätter din resa till ett land utanför Schengenområdet. Rörlighet inom Schengenområdet - Utrikesministeriet (um.fi)
Detta förutsätter att du stannar på flygplatsen mellan flygningarna och fortsätter din resa från Finland till destinationslandet. Om du måste vänta på ditt flyg och lämnar flygplatsen till exempel för att bo på ett hotell, behöver du ett visum för att komma in i Finland.
Du behöver dock visering för flygplatstransitering för transitresa om du är medborgare i Afghanistan, Bangladesh, Eritrea, Etiopien, Ghana, Irak, Iran, Demokratiska republiken Kongo, Nigeria, Pakistan, Somalia eller Sri Lanka. Visum till Finland - Utrikesministeriet
-
I passlagen föreskrivs att när en passinnehavare använder passet för att styrka rätten att resa skall han eller hon se till att personuppgifterna i passet motsvarar uppgifterna i befolkningsdatasystemet.
Passet gäller således inte som resehandling eller för påvisande av identiteten, om ditt namn eller din personbeteckning har ändrats och passet innehåller de gamla uppgifterna. Vi rekommenderar att du förnyar ditt pass före en resa. Mer information om ansökan om pass och de allmänna leveranstiderna lämnas av polisen.
-
Barnet ska ha med sig en egen resehandling när hen reser till utlandet.
Av alla EU-medborgare krävs en egen resehandling (pass eller personkort). Oavsett ålder kan en nordisk medborgare resa utan någon officiell resehandling inom Norden. I detta fall rekommenderar vi att resenären tar med sig någon annan handling som beviljats av en myndighet så att myndigheterna efter behov kan verifiera identiteten. Resenären ska också kontrollera vilka handlingar som godkänns av transportbolagen för verifiering av identiteten.
En tredjelandsmedborgare under 16 år kan ha antecknats i vårdnadshavarens resehandling och resa med denna, om barnets namn, födelseår samt ett fotografi av ett barn som fyllt sju år har förts in i passet.
På grund av barnens utsatta ställning ska gränsbevakarna i gränskontrollen vid de yttre gränserna fästa särskild uppmärksamhet vid minderåriga, oavsett om de reser i eller utan sällskap av en vuxen person.
-
I Finlands nationella lagstiftning ställs inga krav på en handling av vilken det framgår att vårdnadshavaren har gett sitt tillstånd för barnets resa. Då det gäller finländska medborgare har vårdnadshavarna gett sitt samtycke genom att ansöka om resehandlingar, dvs. exempelvis ett pass eller ett personkort.
Vi rekommenderar dock att vårdnadshavarna skriver ett fritt formulerat samtycke. Det är bra om barnet tar med sig vårdnadshavarnas kontaktuppgifter. Du bör också kontrollera med myndigheterna i destinationslandet om destinationslandet har särskilda inresevillkor för en minderårig person. Detta beror på att man i destinationslandet till exempel kan kräva att ett minderårigt barn visar uppe ett skriftligt samtycke som vidimerats av en notarie.
Handling som krävs för en minderårig persons resa
-
Vid gränskontrollen krävs inte något separat samtycke från vårdnadshavaren. Då det gäller finska medborgare har vårdnadshavarna gett sitt samtycke genom att ansöka om resehandlingar, dvs. exempelvis ett pass. Vi rekommenderar ändå att den andra vårdnadshavaren skriver ett fritt formulerat samtycke och att man alltid tar med sig den andra vårdnadshavarens kontaktuppgifter.
Du bör också kontrollera med myndigheterna i destinationslandet om destinationslandet har särskilda inresevillkor för personer som reser med en minderårig person. Detta beror på att man i destinationslandet till exempel kan kräva att du visar uppe ett skriftligt samtycke som vidimerats av en notarie.
Handling som krävs för en minderårig persons resa
-
Kontakta ambassaden i destinationslandet och ta reda på detaljerna för inresan. Du kan också kontakta destinationslandets beskickning i Finland.
-
Under handläggningen av din ansökan om uppehållstillstånd får du resa från Finland till ett land utanför Schengenområdet. Ta med dig Migrationsverkets intyg över inlämnad ansökan. Du behöver likväl ett gällande visum när du återvänder till Finland och Schengenområdet. Finlands beskickning fattar beslut om beviljande av visum.
Mer information om intyg över inlämnad ansökan finns på Migrationsverkets webbplats.
Resor till andra länder än Schengenländer kräver ett giltigt visum eller uppehållstillstånd.
-
Under vilken som helst period på 180 dagar har du rätt att vistas högst 90 dagar inom Schengenområdet. Du kan använda Europeiska kommissionens räknare för att kontrollera hur många dagar du ännu kan vistas inom området. Räknaren finns på kommissionens webbplats.
En tredje lands medborgare är en medborgare i något annat land än ett av de nordiska länderna, ett EU-land, Liechtenstein eller Schweiz.
-
Ja, visa ditt nya pass och ditt gamla pass med det gällande visumet eller uppehållstillståndet i gränskontrollen. Ta med dig båda passen när du reser.
Vänd dig till rätt myndighet
- Gränsbevakningsväsendet ansvarar för gränskontrollerna av personer. Transporterna av varor mellan länderna övervakas av Tullen.
- Ytterligare information om resedokument kan man be av Polisen, som ansvarar för att bevilja pass och identitetskort.
- Migrationsverket behandlar och avgör ärenden som gäller immigration, uppehållstillstånd, flyktinstaus och finskt medborgarskap.
- Utländska arbetstagare i Finland − Guiden ger information om till exempel lön, arbetstider och semester.
- Ytterligare information om visum ger Utrikesministeriet.
- Ytterligare information om transport av djur över gränserna ger Livsmedelsverket: Res med sällskapsdjur.