Hoppa till innehåll

Corona-info

 

Information till resenärer om ändringar i inresetrafiken under coronapandemin.

Om du behöver information om coronaviruset, testning eller karantän, ring Statsrådets telefontjänsten: +358 295 535 535.

Bevakning av de inre gränserna har upphört, men alla till Finland inresande personer omfattas fortsättningsvis av de skyldigheter som stiftas om i lagen om smittsamma sjukdomar.

Bevakning av de inre gränserna har upphört per den 26:e juli 2021. Detta betyder att inresor till Finland från andra EU- och Schengenländer är tillåtna utan begränsningar.

Begränsningar som gäller den yttre gränstrafiken fortsätter ännu för flera länder (se Begränsningsklass 2).

Trots att bevakning av de inre gränserna har upphört, omfattas alla personer som anländer till Finland av de skyldigheter som stiftas om i lagen om smittsamma sjukdomar samt av hälsomyndigheternas anvisningar. Se THL:s aktuella hälsosäkerhetsrekommendationer angående resor här: Resor och coronaviruspandemin - Infektionssjukdomar och vaccinationer - THL

Från och med den 26:e juli 2021 tillåts inresa till Finland för personer från alla länder, förutsatt att de kan uppvisa ett intyg om att de vaccinerats med en i Finland godkänt covid-19-vaccinationsserie före ankomsten till landet. Åtminstone 14 dygn ska ha passerat efter den sista vaccindosen har mottagits. En lista på de i Finland godkända vaccinationerna finns tillgänglig på THLs hemsida: Vilka vaccinpreparat godkänns vid inresepunkterna? - Infektionssjukdomar och vaccinationer - THL

 

Undantag i gränsövergångsställenas öppettider

  • Gränsövergångsstället i Vartius är öppet för persontrafik kl. 8.00–19.00.
  • Gränsövergångsstället i Niirala är öppet för persontrafik kl. 9.00–20.00.
  • Gränsövergångsställena i Nuijamaa och Vaalimaa är öppna för persontrafik kl. 7.00–21.30. Gränsövergångsstället i Imatra är stängd för persontrafik.
  • För godstrafik är de här gränsövergångsställen öppna dygnet runt.
     

För medborgare i frågor om gränstrafik

  • Gränsbevakningsväsendets medborgarservicetelefon: +358 295 420 100 (från måndag till fredag kl 8.00-16.00)
  • [email protected]

Samtalspriset till 0295-nummer

Eftersom bevakning av de inre gränserna har upphört, är medborgarservicetelefon ämnad för information som gäller den yttre gränstrafiken.

På grund av en ökad mängd e-postmeddelanden och frågor är svarstiden längre än normalt. Vänligen kontrollera först de aktuella instruktionerna gällande gränsövergång på våra hemsidor.

Om ni behöver information om coronaviruset, eller om hälsosäkerhetsåtgärder som testning eller karantän, ring Statsrådets telefontjänsten: +358 295 535 535.

Allmän telefontjänst och chatt

Via telefontjänsten som upprätthålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata på numret 0295 535 535 och chattjänsten får du allmän information om coronaviruset, vaccin mot coronaviruset och råd om användningen av mobilapplikationen Coronablinkern.

Vardagar kl. 8–21 och lördagar kl. 9–15.

Chatt-tjänsten på Statsrådets webbplats.  

Via telefonrådgivningen ges inte hälsorådgivning eller handledning vid akuta symptom.