Hoppa till innehåll

Kauko-ohjattavan valvontalentokoneen käyttö merellisen rajojenvalvonnan tehtävissä

Julkaisuajankohta 3.3.2022 15.24
Tiedote
Kauko-ohjattava lentokone verkossa kuvan vasemmassa yläkulmassa, oikealla lennättäjä selkäpäin
Kuva: Nordicunmanned.com

Rajavartiolaitos jatkaa rutinoitunutta yhteistyötä kauko-ohjattavien lentokoneiden (Remotely Piloted Aircraft Systems eli RPAS) operoinnissa Euroopan meriturvallisuusvirasto EMSA:n kanssa. Tänä vuonna kauko-ohjattava lentokone on amerikkalaisvalmisteinen Textron Aerosonde, joka on malliltaan kiinteäsiipinen.

Kauko-ohjattava lentokone on varustettu AIS-vastaanottimella ja elektro-optisen kameran lisäksi myös lämpökameralla. Lentoonlähtöpainoa koneella on noin 35 kiloa ja siipien kärkiväli on 3,7 metriä. Kone yltää noin 100 kilometrin marssituntinopeuteen, jonka aikana se kykenee lentämään sille rakennetun tukiasemaverkon ulottuvissa jopa useita satoja kilometrejä. Kauko-ohjattava Textron Aerosonde laukaistaan ilmaan katapultin avulla ja lennon päätteeksi se laskeutuu sitä varten viritettyyn verkkoon, jota päin lentokone lennetään.

Rajavartiolaitoksella on hyviä kokemuksia kauko-ohjatuista ilma-aluksista ja kuinka ne soveltuvat monipuolisesti tilannetietoisuuden parantamiseen, oli kyse sitten meriturvallisuudesta, ympäristön suojelusta tai lainvalvonnasta yleisemmin. Tyypillisiä kauko-ohjatulle lentokoneelle annettuja tehtäviä ovat kohteiden paikantaminen, tunnistaminen, erilaiset valvonta- ja etsintätehtävät, joiden toteuttaminen onnistuu myös yöaikaan. 

Kauko-ohjattavan lentokoneen etu on sen erinomainen kustannustehokkuus, jolla se tehostaa koko merellisen valvontajärjestelmän suorituskykyä. Järjestelmän avulla on mahdollista saada suoraa tilannekuvaa onnettomuus- ja etsintätehtävissä meripelastuskeskukseen johtamisen tueksi. Lisäksi se on valvontalaitteena melko huomaamaton.

Tämän kevään operaation kesto on kaksi kuukautta. Samaan operaatioon osallistuvat myös Viro ja Latvia, jonka ansiosta kauko-ohjattavaa lentokonetta voidaan lennättää yhdellä lennolla laajalla alueella pohjoisella Itämerellä. Rajavartiolaitos suunnittelee lennot osaksi omaa operatiivista toimintaansa yhteistyössä eteläisten naapureiden kanssa.

Tänä keväänä kannattaa merellä liikkujien katsella myös taivaalle, josko karhunpäällä varustettu pieni lentokone osuisi näköpiiriin. 

Länsi-Suomen merivartiosto Raja - tiedote