Hoppa till innehåll

Det är inte tillåtet att skrida över gränsen med cykel vid gränsövergångsställena i sydöstra Finland från och med 9.11.

Utgivningsdatum 13.11.2023 11.55 | Publicerad på svenska 16.11.2023 kl. 7.54
Pressmeddelande

Vid gränsövergångsställen i Sydöstra Finlands gränsbevakningssektion har det i tillägg med for-donstrafik varit möjligt att skrida över gränsen med cykel.

Detta arrangemang har baserat sig på gränsfullmäktigas gemensamma avtal. Det har inte heller tidigare varit möjligt att överskrida gränsen till fots. Genom att tillåta cykling har man i första hand gett möjligheten till gränstrakternas invånare att göra korta dagsresor till grannlandet.

För tillfället anländer det från Ryssland utländska personer till Finland med cykel, som inte har de behövliga resedokumenten för att resa till Schengenområdet. Detta gäller en företeelse av olaglig inresa och för att hålla situationen i kontroll samt för att försäkra gränssäkerheten har man begränsat gränsöverskridningar med cykel genom Sydöstra Finlands gränsfullmäktiges ensidiga anmälan. Gränsöverskridning med cykel är inte tillåtet vid Vaalimaa, Nuijamaa och Imatra internationella gränsövergångsställen för fordonstrafik från och med 9.11.2023 kl. 00:00. 

Ytterligare information: Biträdande kommendören för Sydöstra Finlands gränsbevakningssektion Jukka Lukkari, tel. +358 295 422 002

Gränsbevakningsväsendet Raja – pressmeddelande Sydöstra Finlands gränsbevakningssektion