Sjöräddning
Sjöräddning är att rädda och trygga människoliv i nödsituationer och farliga situationer i havsområdet. Sjöräddningen omfattar många slags uppgifter, till exempel att rädda människor som råkat i sjönöd, förebygga olyckor, spana efter försvunna personer, läkarkonsultation och sjuktransporter inom sjöräddning i havs- och skärgårdsområden.
Gränsbevakningsväsendet är den ledande sjöräddningsmyndigheten i Finland. Vi ansvarar för att ordna sjöräddningstjänsten. Uppdragen leds från sjöräddningens ledningscentraler i Åbo och Helsingfors. I sjöräddningen deltar även andra myndigheter och frivilliga aktörer som är verksamma i havs- och kustområdet. Assistans i sjöräddningsuppdrag kan också begäras av fritidsbåtar och handels- och passagerarfartyg som rör sig i havsområdet.
Att rädda egendom, till exempel båtar eller fartyg, är inte sjöräddning. Räddning av egendom sköts i regel av kommersiella företag.
Gränsbevakningsväsendet utför sin uppgift i ansvarsområdet som hör till Finlands sjöräddningstjänst. Ansvarsområdets gränser har avtalats genom samarbetsavtal med grannstaterna. Sjöräddningstjänstens ansvarsområde sträcker sig ända till det internationella havsområdet, så att varje del av Östersjön hör till någon stats ansvarsområde.
Gränsbevakningsväsendet är den ledande sjöräddningsmyndigheten i Finland. Vår verksamhet grundar sig på sjöräddningslagen och statsrådets förordning om sjöräddning. De förpliktar oss att sköta följande uppgifter.
- Vi sörjer för planeringen, utvecklingen och övervakningen av sjöräddningsverksamheten.
- Vi samordnar de myndigheters och frivilliga aktörers verksamhet som deltar i sjöräddningsverksamheten.
- Vi leder och utför efterspanings- och räddningsverksamhet.
- Vi ansvarar för den radiokommunikation som hänför sig till ett kritiskt läge och för förmedlingen av telemedicinsk rådgivning till fartyg.
- Vi deltar i förebyggande verksamhet.
- Vi ansvarar för den maritima assistansservicen.
- Vi ansvarar för att ta emot och förmedla nödmeddelanden som förmedlats med systemet COSPAS-SARSAT samt för att på nationell nivå koordinera frågor som hör till systemet.
- Vi ger ledarutbildning i anslutning till sjöräddningstjänsten samt vid behov också annan utbildning och upplysning i anslutning till sjöräddningstjänsten.
Utöver Gränsbevakningsväsendet är många andra myndigheter skyldiga att delta i sjöräddningen utan ersättning om situationen kräver detta. Sådana myndigheter är Nödcentralsverket, Meteorologiska institutet, de lokala räddningsverken, Transport- och kommunikationsverket, Trafikledsverket, polisen, försvarsmakten, social- och hälsovårdsmyndigheterna, Tullen och miljömyndigheterna.
Frivilliga föreningar och andra sammanslutningar deltar i sjöräddningstjänsten enligt sina egna regler och sin egen verksamhet. Gränsbevakningsväsendet kan ge uppdrag till frivilliga aktörer. Frivilliga aktörer kan dock inte anlitas i uppgifter som innebär betydande utövning av offentlig makt.
Dessutom är varje arbetsför person som vistas i närheten av ett risk- eller olycksområde skyldig att delta i verksamheten på order av sjöräddningsledaren om vissa villkor uppfylls. Även sjölagen förpliktar vid behov andra fartyg som befinner sig i olycksområdet att delta i efterspanings- och räddningsverksamheten, om detta kan göras utan att orsaka ytterligare fara.
Finlands sjöräddningssystem grundar sig på Gränsbevakningsväsendets organisation. Den administrativa ledningen av sjöräddningstjänsten sker vid staben för Gränsbevakningsväsendet. Den skapar grunden för verksamheten, ställer upp mål och samordnar såväl det nationella som det internationella samarbetet. I samordningen deltar delegationen för sjöräddningstjänsten som består av representanter för sjöräddningsmyndigheterna och de viktigaste frivilligorganisationerna.
För sjöräddningstjänstens operativa verksamhet på fältet ansvarar Västra Finlands och Finska vikens sjöbevakningssektioner som har sina ledningscentraler i Åbo och Helsingfors. Ansvarsområdet för sjöräddningsverksamheten är indelat i två delar: Västra Finlands och Finska vikens sjöräddningsdistrikt. Vardera bevakningssektionen ansvarar för det egna distriktet. Dessutom har båda sjöräddningsdistrikten en egen ledningsgrupp som samordnar myndigheternas och sammanslutningarnas verksamhet.
Båda sjöbevakningssektionerna har en ledningscentral för sjöräddningen som leder fältverksamheten samt ett flertal sjöräddningsenheter som rör sig på havet. Ledningscentralerna ansvarar för att upprätthålla sjöräddningstjänstens lednings- och kommunikationsberedskap, larma enheterna och sköter radiotrafiken i farliga situationer inom sjöräddningen.
Verksamheten vid sjöräddningens ledningscentraler har ibland jämförts med nödcentralernas verksamhet. Det finns dock en avgörande skillnad. Sjöräddningens ledningscentraler ansvarar inte enbart för att ta emot anmälningar och larma enheterna, utan de leder också uppdraget.