Kom och arbeta vid Gränsbevakningsväsendet
Vi anställer gräns- och sjöbevakare, officerare, civila tjänstemän och specialofficerare. Hos oss får du arbeta på land, till havs och i luften. Som anställd vid Gränsbevakningsväsendet är du med och skapar säkerhet för både människor och den marina miljön under alla förhållanden.
Varför är Gränsbevakningsväsendet en bra arbetsplats?
- Vi är en säker, pålitlig och yrkeskunnig arbetsgivare.
- Vi utför mångsidiga uppgifter som är av stor betydelse för samhället.
- Våra anställda har goda möjligheter att utvecklas och avancera.
- Vi satsar på att utbilda vår personal.
- Du kan arbeta till exempel i ödemarken i Lappland eller på det öppna havet.
Arbetsbeskrivningar
I Finland blir man gränsbevakare endast genom att avlägga grundkursen för gränsbevakare vid Gräns- och sjöbevakningsskolan. Alla som avlagt kursen med godkänt resultat har en arbetsplats. Gränsbevakarens arbetsbeskrivning är mångsidig: gränsbevakarna arbetar t.ex. som patrulledare, patrullmän och vakter samt hundförare vid gränsbevakningsstationerna. Gränsbevakarna sköter uppgifter som gäller gränsövervakning, övervakning av personers in- och utresa samt annan övervakning.
Gränsbevakarna går i pension redan vid 57 års ålder. Vid Gränsbevakningsväsendet tjänstgör cirka 1 700 gräns- och sjöbevakare.
Om du blev intresserad av uppgiften kan du läsa mer om utbildningen här: Bli gränsbevakare.
Sjöbevakare utbildas endast vid Gräns- och sjöbevakningsskolan. Sjöbevakaren kan arbeta till exempel på en sjöbevakningsstation, ett bevakningsfartyg, passkontrollavdelningen i en hamn eller vid en flygplats eller vid en stab. En del av sjöbevakarna arbetar också som dykare och ytbärgare. Sjöbevakarens arbete kan bestå t.ex. av patrullering med båt i havsområdet, uppgifter som däcksman på ett bevakningsfartyg, passkontroll i en hamn eller vid en flygplats och jourtjänstgöring på en sjöbevakningsstation.
Sjöbevakarna går i pension mycket tidigt eftersom den obligatoriska avgångsåldern är 57 år. Vid Gränsbevakningsväsendet tjänstgör cirka 1 700 gräns- och sjöbevakare.
Om du blev intresserad av uppgiften kan du läsa mer om utbildningen här: Bli gränsbevakare.
Gränsbevakningsväsendets officerare utbildas vid Försvarshögskolan tillsammans med försvarsmaktens officerare. En officers karriärstege består av mångsidiga sakkunnig- och chefsuppgifter på olika nivåer inom organisationen. Genom att bereda ärenden och verka som sakkunniga skaffar sig officerarna kunskaper och färdigheter som de senare utnyttjar i olika chefsuppgifter.
En viktig del av officerarnas arbete är att delta i och leda den operativa dagliga verksamheten. När officerarna inhämtat mer erfarenhet övergår de till mer krävande planerings- och ledningsuppgifter som karaktäriseras av långsiktigt arbete, en mångsidig verksamhetsmiljö och internationellt samarbete.
Gränsbevakningsväsendets officerare innehar militära tjänster. Utöver gräns- och sjösäkerheten omfattar arbetet också uppgifter inom det militära försvaret som officerarna övar under repetitionsövningar som leds av Gränsbevakningsväsendet. Gränsbevakningsväsendets officerare förutsätts ha god psykisk hälsa och fysisk kondition, yrkesskicklighet, samarbetsförmåga och pålitlighet.
Vid Gränsbevakningsväsendet tjänstgör cirka 650 officerare i olika sakkunnig-, utbildnings- och ledningsuppgifter.
Du hittar inträdeskraven och ansökningsanvisningarna på Försvarshögskolans webbplats.
Hos oss arbetar även civila tjänstemän och universitetspraktikanter. Vid Gränsbevakningsväsendets staber, underhållscentraler, ledningsplatser och bevakningsstationer arbetar cirka 400 civila arbetstagare. Civila tjänstemän utför till exempel sakkunniguppgifter inom ekonomiförvaltningen, personalförvaltningen och informationsteknik.
Vid Gränsbevakningsväsendet tjänstgör cirka 40 specialofficerare. De sköter tekniska uppgifter vid staberna, på verkstäderna och på bevakningsfartygen. Yrkesbenämningarna är till exempel byråingenjör, maskinmästare och teletekniker. Kraven på specialofficerarnas hälsotillstånd och fysiska kondition är desamma som för militära tjänster. De har också rätt till militärpension vid 57 års ålder.
Vi anställer civila tjänstemän och specialofficerare för tjänstgöring vid Gränsbevakningsväsendet efter att de har fått utbildning i enlighet med uppgiften. Vid behov ger vi dem specialutbildning.
Du hittar lediga arbetsplatser på webbplatsen valtiolle.fi.