Vecka 43 vid Finska vikens sjöbevakningssektion
en person som fallit från en brygga hittades drunknad
Gränskontroller och utlänningsärenden som behandlats vid sjöbevakningssektionen
Antalet gränskontroller är på nästan samma nivå som föregående vecka. Antalet granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna var större än föregående vecka.
Vecka 43 vid Helsingfors-Vanda flygplats:
- 63 152 gränskontroller i trafiken över de yttre gränserna (vecka 42: 64 552)
- 593 granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna (vecka 42: 235)
- 19 efterlysta personer (vecka 42: 17)
Under veckan utförde hamnens gränskontrollenhet gränskontroller och övervakning av utlänningar i hamnarna inom sitt verksamhetsområde.
Vecka 43 vid hamnens gränskontrollenhet:
• 290 granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna (vecka 42: 267)
• 10 efterlysta personer (vecka 42:3)
Dessutom har Finska vikens sjöbevakningssektion tagit emot asylansökningar och avvisat eller nekat personer inresa vid Helsingfors-Vanda flygplats. Vecka 43:
- 290 granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna (vecka 42: 267)
- 10 efterlysta personer (vecka 42:3)
Antalet sjöräddningsuppdrag minskade till hälften
Den allvarligaste olyckan inom sjöräddningen inträffade på lördagen när en anhörig inte fick kontakt med en familjemedlem som var ute med båten. De anhöriga hittade båten vid den egna förtöjningsplatsen och familjemedlemmen i vattnet intill bryggan. Personen dog trots återupplivningen.
Utöver den dagliga verksamheten och patrulleringen utfördes under vecka 43 sammanlagt 11 sjöräddnings- och biståndsuppdrag samt andra myndigheters uppdrag som sjöbevakningssektionen deltog i (vecka 42: 23). Antalet uppdrag var cirka hälften av antalet föregående vecka. De vanligaste orsakerna till uppdragen var att bränslet tagit slut och maskinfel.
Sjöbevakningssektionen inledde 21 förundersökningar
Under vecka 43 minskade antalet förundersökningar jämfört med föregående vecka. Benämningarna var bland annat ordnande av olaglig inresa, riksgränsbrott, förfalskning.
Under veckan inleddes 21 nya förundersökningar (vecka 42: 23).
Övriga ärenden
GNSS-/GPS-störningar har rapporterats och anmälts under de senaste veckorna. Generellt påverkar störningarna fartygstrafiken på hela Finska viken.
Störningarna kan innebära att positionsdata inte syns i fartygets GPS-utrustning och att data som är beroende av GPS-positionsdata, till exempel fartygets riktning och hastighet, inte syns i den elektroniska navigeringsutrustningen. Sjöbevakningssektionen uppmanar alla som rör sig på vattnet att säkerställa navigeringen även på traditionellt sätt med hjälp av sjökort.
Med övervakning av utlänningar avses övervakning av att utlänningslagen och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den iakttas samt bekämpning av olaglig vistelse i landet.
Med gränskontroller avses för upprätthållande av gränssäkerheten gjorda kontroller som görs när en person passerar gränsen eller har för avsikt att göra det, och som gäller personen och dennes föremål och fordon, samt hörande av personen.
Enligt utlänningslagen ska förutsättningarna för inresa uppfyllas även när man vistas i landet. Ett avvisningsärende kan börja undersökas i samband med gränskontrollmyndighetens inrese- eller utresekontroll, brottsutredning eller övervakning av utlänningar.
Sjöräddning innebär att trygga och rädda människoliv i nöd och kritiska lägen på havsområdet. Sjöräddningen omfattar många slags uppgifter, till exempel att rädda människor som råkat i sjönöd, förebygga olyckor, spana efter försvunna personer, läkarkonsultation och primärvårdsuppgifter inom sjöräddningen i havs- och skärgårdsområdena.
Förundersökning är ett förfarande med vilket myndigheten utreder omständigheterna kring en händelse som misstänks vara ett brott. En förundersökning inleds om det finns skäl att misstänka att ett brott har begåtts (s.k. skäl att misstänka-tröskeln). I brott som faller under allmänt åtal inleds förundersökning oberoende av offrets vilja och i målsägandebrott beroende på offrets vilja om offret yrkar på straff för den misstänkte.