Hoppa till innehåll

Vecka 34 vid Finska vikens sjöbevakningssektion

Utgivningsdatum 26.8.2024 15.53 | Publicerad på svenska 27.8.2024 kl. 12.34
Pressmeddelande
En segelbåt på havet.

En finsk segelbåt fick problem utanför Tallinn.

Vid Finska vikens sjöbevakningssektion var veckan lugnare än de tidigare veckorna beträffande uppdrag till havs. 

Under vecka 34 utfördes sammanlagt 30 sjöräddnings- och biståndsuppdrag samt andra myndigheters uppdrag som sjöbevakningssektionen deltog i (vecka 33: 41).

Gränskontroller och utlänningsärenden som behandlats vid sjöbevakningssektionen


Antalet gränskontroller var mindre än föregående vecka. Antalet granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna ökade jämfört med föregående vecka. 

Vecka 34 vid Helsingfors-Vanda flygplats:

  • 75 324 gränskontroller i trafiken över de yttre gränserna (vecka 33: 81 952)
  • 748 granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna (vecka 33: 404)
  • 16 efterlysta personer (vecka 33: 30)

Under veckan utförde hamnens gränskontrollenhet gränskontroller och övervakning av utlänningar i hamnarna inom sitt verksamhetsområde. Dessutom utförde enheten gränskontroller av kryssningsfartyg i Helsingfors hamn. 

Vecka 34 vid hamnens gränskontrollenhet:

  • 52 granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna (vecka 33: 153)

Dessutom har Finska vikens sjöbevakningssektion tagit emot asylansökningar och avvisat eller nekat personer inresa. Vecka 34: 

  • 11 asylansökningar (vecka 33: 1)
  • 7 personer avvisades eller nekades inresa (vecka 33: 11)

Sjöbevakningssektionen inledde 20 förundersökningar


Under vecka 34 minskade antalet förundersökningar något jämfört med föregående vecka. Brottsbenämningarna var bland annat ordnande av olaglig inresa, riksgränsbrott, registeranteckningsbrott, ingivande av osant intyg till myndighet samt olaga hot.

Under veckan inleddes 20 nya förundersökningar (vecka 33: 23).

Övriga ärenden


Finska vikens sjöbevakningssektion kontaktade sjöräddningen i Estland på efternatten på lördagen efter att flera nödanrop hade kommit från området utanför Tallinn. En finsk segelbåt hade råkat i sjönöd, men sjöräddningen i Estland fick inte reda på exakt hur det låg till. Finska vikens sjöbevakningssektion kontaktade de nödställda och det visade sig att segelbåten hade problem med seglen. Sjöbevakningssektionen förmedlade informationen till estländarna som skickade ett SAR-fartyg till undsättning. Efter räddningsenhetens insats kunde segelbåten fortsätta färden till gästhamnen i Tallinn.

 

Sjöräddning innebär att trygga och rädda människoliv i nöd och kritiska lägen på havsområdet. Sjöräddningen omfattar många slags uppgifter, till exempel att rädda människor som råkat i sjönöd, förebygga olyckor, spana efter försvunna personer, läkarkonsultation och primärvårdsuppgifter inom sjöräddningen i havs- och skärgårdsområdena.

Med övervakning av utlänningar avses övervakning av att utlänningslagen och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den iakttas samt bekämpning av olaglig vistelse i landet.

Med gränskontroller avses för upprätthållande av gränssäkerheten gjorda kontroller som görs när en person passerar gränsen eller har för avsikt att göra det, och som gäller personen och dennes föremål och fordon, samt hörande av personen.

Enligt utlänningslagen ska förutsättningarna för inresa uppfyllas även när man vistas i landet. Ett avvisningsärende kan börja undersökas i samband med gränskontrollmyndighetens inrese- eller utresekontroll, brottsutredning eller övervakning av utlänningar. 

Förundersökning är ett förfarande med vilket myndigheten utreder omständigheterna kring en händelse som misstänks vara ett brott. En förundersökning inleds om det finns skäl att misstänka att ett brott har begåtts (s.k. skäl att misstänka-tröskeln). I brott som faller under allmänt åtal inleds förundersökning oberoende av offrets vilja och i målsägandebrott beroende på offrets vilja om offret yrkar på straff för den misstänkte. 

Raja – pressmeddelande