Hoppa till innehåll

Statsrådet: Statsminister Orpo och kommissionens ordförande von der Leyen besökte Finlands östgräns

Utgivningsdatum 19.4.2024 14.33 | Publicerad på svenska 19.4.2024 kl. 14.42
Pressmeddelande

Statsminister Petteri Orpo och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte gränsövergångsstället i Imatra för att få mer information om situationen vid Finlands östgräns. Efter besöket i Imatra hade Orpo och von der Leyen ett enskilt möte på Villmanstrands rådhus, där de fortsatte de diskussioner som de inlett dagen innan på flyget från Bryssel till Villmanstrand efter Europeiska rådets möte.

Syftet med besöket var framför allt att göra kommissionens ordförande von der Leyen förtrogen med Rysslands instrumentalisering av migranter för att påverka Finland och med sätt att förhindra verksamheten. Statsminister Orpo och ordförande von der Leyen flög från Villmanstrand med Gränsbevakningsväsendets helikopter för att bekanta sig med gränsövergångsstället i Imatra och Pelkola gränsbevakningsstation. I närheten av gränsbevakningsstationen har i pilotfasen byggts ett cirka tre kilometer långt stängsel. Inrikesminister Mari Rantanen och Gränsbevakningsväsendet berättade om läget vid gränsen.

Läs mer på statsrådets webbsidor: Statsminister Orpo och kommissionens ordförande von der Leyen besökte Finlands östgräns - Statsrådets kansli (vnk.fi)