Internationell övning i bekämpning av oljeskador och fartygskemikalieolyckor inleds i Lettland – Finland deltar under ledning av Gränsbevakningsväsendet
Lettland arrangerar BALEX 2023-övningen i bekämpning av miljöskador som fokuserar sig på bekämpningsåtgärder särskilt på havsområden. Övningen arrangeras i Rigabukten 30.8–1.9.2023. I BALEX-övningen, som arrangeras årligen, deltar denna gång totalt 14 oljebekämpningsfartyg från åtta olika Östersjöns kuststater.
Vid strandområdets oljebekämpningsåtgärder stöds Lettlands räddningsverk av Estland och Europeiska sjösäkerhetsbyrån (EMSA). Flygövervakning och -spaning tillhör övningen som stöd för oljebekämpningsåtgärderna och genomförs av en helikopter från värdlandet Lettland samt ett övervakningsflygplan från Estlands Polis- och gränsbevakningsstyrelse. Därtill deltar 40 sakkunniga från Östersjöområdet och representanter för Europeiska unionens kommission samt sjösäkerhetsbyrån EMSA i kartövningen för bekämpning av fartygskemikalieskador.
Som utgångsläget inför kartövningen beskrivs en eldsvåda på ett containerfartyg som fraktat farliga och skadliga kemikalier. För den operativa övningsdelen som utförs på havet är utgångsläget en grundstötning av ett oljetankfartyg där fartygets eget bränsle och olja som fartyget fraktat på spills ut i miljön. I övningsscenariot ber Lettland om internationell hjälp för att minimera miljöskadorna.
Finska sakkunniga från Gränsbevakningsväsendet och en representant för räddningsverket i Östra Nyland deltar i övningen som observatörer och bedömare. Av de finska fartygen deltar Gränsbevakningsväsendets bevakningsfartyg Uisko, som är försedd med oljebekämpningsutrustning. Genom att delta i övningen utvecklas Finlands beredskap att agera både som hjälpgivare och mottagare av hjälpen vid bekämpningsåtgärder för multinationella miljöskador och -olyckor.
Östersjöländerna har arrangerat gemensamma oljebekämpningsövningar årligen ända sedan 1980-talet. Med hjälp av övningarna utvecklas särskilt det internationella samarbetet då man får bekanta sig med de övriga deltagarländernas materiel och dess förmågor vid bekämpning av miljöskador. I BALEX-övningarna har det under åren inkluderats nya delövningar, som det även i år finns flera av. Övningen sätts i gång med en larmövning genom att skicka en internationell hjälpbegäran. Under den operativa övningsdagen fokuserar man sig på oljebekämpningsuppgifter på öppet hav, kusten och stranden. Man övar också hur man sköter om oljeskadade djur.
Enligt lagen om räddningsväsendet sörjer Gränsbevakningsväsendet för räddningsverksamheten vid fartygsoljeskador och fartygskemikalieolyckor på finskt territorialvatten och inom Finlands ekonomiska zon och samordnar beredskapen för detta. Räddningsverken svarar för bekämpning av olje- och kemikalieskador vid kusten och inre skärgården. I en stor maritim miljöolycka behövs alltid internationellt samarbete och åtminstone stöd av de närmaste grannländerna. Gemensamma övningar utvecklar aktionsberedskapen vid internationella bekämpningsoperationer, eftersom man med hjälp av övningarna känner till olika länders handlingsmönster och aktörernas kapaciteter bättre varje år.
Ytterligare information
Miljösakkunnig Heli Haapasaari, staben för Gränsbevakningsväsendet, tel. 0295421161