Hoppa till innehåll

Gränsbevakningsväsendet undersöker en misstänkt territoriekränkning som gjordes av ett ryskt forskningsfartyg

Utgivningsdatum 29.7.2024 12.39 | Publicerad på svenska 5.8.2024 kl. 8.30
Pressmeddelande
Rajavartiolaitos tiedottaa -kuva

Den ryska Östersjöflottans forskningsfartyg Mikhail Kazansky överskred Finlands yttre territorialvattengräns i havsområdet söder om Fredrikshamn den 26 juli 2024 cirka kl. 12.31.

Den ryska Östersjöflottans forskningsfartyg Mikhail Kazansky överskred Finlands yttre territorialvattengräns i havsområdet söder om Fredrikshamn den 26 juli 2024 cirka kl. 12.31. Fartyget var cirka 1,2 sjömil inne på Finlands territorialvatten och lämnade Finlands territorialvatten cirka kl. 12.38. Överskridningen av territorialvattengränsen har bekräftats med Gränsbevakningsväsendets övervakningssystem och de observationer som gjorts av en patrull från Finska vikens sjöbevakningssektion som befann sig på platsen.

Sjöbevakningssektionens patrullbåt låg vid sidan av det ryska fartyget under hela händelsen och försökte också flera gånger kontakta fartyget via radio på sjöfartens internationella anropskanal 16. Fartyget reagerade dock inte i något skede på radioanropen. Enligt de preliminära uppgifterna var vädret på händelseplatsen bra ur sjöfartens synvinkel, då vinden var svag och sikten utmärkt.

Mikhail Kazansky är ett obeväpnat forskningsfartyg av klass 23370G som opereras av den ryska Östersjöflottans hydrografiska institut. Fartyget används bland annat för undersökningar av havsbottnen och för olika undervattensarbeten. Fartyget räknas som ett statsfartyg enligt 2 § i territorialövervakningslagen.

Finska vikens sjöbevakningssektion, som lyder under Gränsbevakningsväsendet, undersöker händelsen som en territoriekränkning enligt 7 c § i strafflagen. Den tills vidare oidentifierade befälhavaren misstänks för brottet. Eftersom själva överskridningen av territorialvattengränsen har bekräftats, utreder förundersökningen närmast om överskridningen skedde på ett sätt som uppfyller brottsrekvisitet.

Mer information om förundersökningen ges av undersökningsledare Petter Stauffer (029 542 6502) vid Finska vikens sjöbevakningssektion

Raja – pressmeddelande