Hoppa till innehåll

Gränsbevakningsväsendet stöder gränsbevakningen i Ukrainas EU-grannländer via Frontex-operationer - Rumänien har begärt tilläggsstöd för sin gränsbevakning

Utgivningsdatum 8.3.2022 13.14 | Publicerad på svenska 9.3.2022 kl. 13.54
Pressmeddelande

Flyktingströmmen från Ukraina till EU:s grannländer Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien har under de senaste veckorna varit kraftig, vilket har krävt att gränsmyndigheterna i dessa länder avsevärt ökar sina personal- och materielresurser längs med gränserna till Ukraina.

För att så effektivt som möjligt hjälpa människor som flyr från kriget i Ukraina, och för att genomföra Europeiska unionens gränsbevakning, deltar Gränsbevakningsväsendet aktivt i operationer som samordnas av Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex för att stödja gränsbevakningen i dessa länder.       

I anslutning till händelserna i Ukraina har Rumänien tills vidare begärt tilläggsstöd av Frontex. För närvarande skickar Frontex tilläggsresurser dit, ungefär 150 gränsbevakare och 45 patrullfordon. Merparten av dessa överförs till Rumänien från Frontex-operationer som pågår i andra europeiska gränsavsnitt, men en tredjedel av den extra personalen har begärts som tilläggsresurser som ska skickas från medlemsstaterna. På det sätt som Frontex begär skickar Gränsbevakningsväsendet en extra patrull som specialiserat sig på övervakning av landgränserna med nödvändig utrustning till gränsen mellan Rumänien och Ukraina. Patrullen inleder sitt arbete i Rumänien redan i mitten av denna vecka.     

På det sätt som överenskommits i årsplaneringen för Frontex-operationer arbetar en hundpatrull från Gränsbevakningsväsendet redan från tidigare i Rumänien i uppgifter som gäller övervakning av terränggränsen och en gränskontrollant vid Bukarest flygplats.    
Gränsbevakningsväsendet förbereder sig på att skicka fler personal- och materielresurser för

gränsövervakningen till Ukrainas EU-grannländer enligt hur de begär stöd av Frontex och Frontex vidare ber om tillgång till medlemsländernas resurser för detta ändamål.   

Frontex och värdländerna ansvarar för att informera om operationen. 

Mer information: Staben för Gränsbevakningsväsendet, överinspektör Pietari Vuorensola, [email protected], tfn 0295 421 000 (växel).

Gränsbevakningsväsendet Raja – pressmeddelande Ukraina