En omfattande övning i bekämpning av oljeskada och fartygskemikalieolycka inleds i Litauen – Finland deltar under Gränsbevakningsväsendets ledning
I enlighet med räddningslagen sörjer Gränsbevakningsväsendet för räddningsverksamhet vid oljeskador och fartygskemikalieolyckor som skett på Finlands territorialvatten och ekonomiska zon samt samordnar beredskapen för detta. Genom deltagning i BALEX DELTA 2024-övningen som ordnas i Litauen vidareutvecklas Finlands bekämpningsberedskaper vid en eventuell olycka som förorsakat miljöskador. År 2021 anordnade Gränsbevakningsväsendet en motsvarande övning i Finland.
BALEX DELTA 2024-övningen i bekämpning av miljöskador ordnas med litauiska flottan som värd den 26–29 augusti på havsområdet invid Klaipeda. Sammanlagt 11 oljebekämpningsfartyg från olika Östersjöländer, Europeiska sjösäkerhetsbyrå EMSA:s beredskapstanker samt cirka 50 observatörer från åtta Östersjöländer har anmält sig till övningen.
Av finländska fartyg deltar Gränsbevakningsväsendets bevakningsfartyg Turva och Marinens kombinationsfartyg Louhi i övningen. De är båda försedda med kemikalie- och oljebekämpningsutrustning. Flera finländska experter bland annat från Gränsbevakningsväsendet deltar i övningen som observatörer och bedömare. Genom deltagande i övningen utvecklas Finlands beredskaper att agera både som den som bistår och den som tar emot bistånd i bekämpning av miljöskador vid en multinationell miljöolycka.
Övningens utgångsläge är en inbillad situation där ett oljetankfartyg med råolja som last går på grund och miljön drabbas av ett oljeutsläpp på åtminstone 5000 kubikmeter råolja. I övningsscenariot ber Litauen om internationellt bistånd för minimering av miljöskador.
Länderna inom Östersjöregionen har anordnat gemensamma oljebekämpningsövningar årligen ända sedan 1980-talet. Med hjälp av övningarna utvecklas särskilt det internationella samarbetet och bekantas med prestationsförmågorna av andra deltagarländers materiel i bekämpning av miljöskador. Under åren har det i BALEX-övningarna inkluderats nya delövningar, och även i år finns det flera sådana med. Övningen börjar med en larmövning och utsändning av en internationell begäran om bistånd. Den första övningsdagen fokuserar på bekämpning av en maritim kemikalieolycka. Den andra övningsdagen innefattar oljebekämpningsuppdrag på stränder och i havsområdet i hamnen samt vård av oljeskadade djur. Den tredje dagen övas oljebekämpning på öppet hav.
I en stor maritim miljöolycka behövs det alltid internationellt samarbete och åtminstone de närmaste grannländernas stöd. Gemensamma övningar utvecklar aktionsberedskapen vid internationella bekämpningsoperationer, när man lär känna olika länders verksamhetsmodeller och aktörernas prestationsförmågor bättre för varje år som går.
Ytterligare information: miljösakkunnig Heli Haapasaari, staben för Gränsbevakningsväsendet, tel. 0295 421 161