Hyppää sisältöön

Suomenlahden merivartioston viiko 31

Julkaisuajankohta 5.8.2024 13.48
Tiedote
Merivartija selin kohti kameraa. Taustalla partiovene.

Vaihteleva sää ja lomakauden loppuminen vaikuttivat tehtävien määrään.

Meripelastuksen tehtävämäärät laskivat osin lomakauden loppumisen ja osin vaihtelevan sään takia. Suurimman osan tehtävistä muodostivat konerikot sekä karilleajot.

Meripelastuksen vakavin onnettomuus tapahtui Sipoon pohjoispuolella. Moottoriveneen moottori syttyi tuleen ja aluksen 7 henkinen miehistö joutui evakuoitumaan pelastuslautalle. Rajavartiolaitoksen helikopteri oli nopeasti paikalla ja pintapelastaja avusti henkilöitä onnettomuuspaikalla. Aluksen palo saatiin sammutettua nopeasti. Haverivene hinattiin suojasatamaan. Miehistö kuljetettiin ensihoidon tarkastettavaksi. Vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin. 

Viikon 31 aikana oli yhteensä 34 meripelastus-, avustus-, ja osallistumista toisen viranomaisen tehtävään (vko 30: 61).

Rajatarkastukset ja merivartiostossa käsitellyt ulkomaalaisasiat

Rajatarkastusten määrä on hieman noussut edellisestä viikosta. Ulkomaalaissäännöksiin liittyvien tarkastusten määrä nousi huomattavasti edelliseen viikkoon verrattuna.

Viikko 31 Helsinki-Vantaan lentoasemalla:

  • 87 037 ulkorajaliikenteen rajatarkastusta (vko 30: 82 806)
  • 957 ulkomaalaissäännöksiin liittyvää tarkastusta (vko 30: 97)
  • 19 etsintäkuulutettua henkilöä (vko 30: 26)

Sataman rajatarkastusyksikkö suoritti rahtisatamavalvontaa ja ulkomaalais- ja tieliikennevalvontaa. Lisäksi yksikkö suoritti risteilyalusten rajatarkastuksia Helsingin satamassa. 

Viikon 31 sataman rajatarkastusyksikössä:

  • 239 ulkomaalaisvalvontaan liittyvää tarkastusta (vko 30: 216)
  • 7 etsintäkuulutettua henkilöä (vko 30: 4)
  • 3 turvapaikkahakemusta (vko 30: 6)
  • 16 käännyttämisiä tai pääsyn epäämisiä (vko 30: 6)

Merivartiostossa 15 esitutkintaa

Viikon 31 aikana esitutkintojen määrä laski edelliseen viikkoon verrattuna. Rikosnimikkeinä oli muun muassa valtionrajarikos, laittoman maahantulon järjestämien, liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja väärennysaineiston hallussapito.

Viikon aikana aloitettiin 15 uutta esitutkintaa (vko 30: 20).

26.7.2024 tapahtuneen Venäjän Itämeren laivaston tutkimusalus Mikhail Kazanskin tekemän alueloukkauksen esitutkinta on kesken. Tiedotamme asiasta esitutkinnan edetessä. 


Meripelastus on ihmishenkien pelastamista ja turvaamista hätä- ja vaaratilanteissa merialueella. Meripelatukseen sisältyy monenlaisia tehtäviä, kuten merihätään joutuneiden ihmisten pelastamista, onnettomuuksien ennaltaehkäisyä, kadonneiden etsintää, lääkärikonsultaatiota ja meripelastuksen ensihoitotehtäviä meri- ja saaristoalueilla.

Ulkomaalaisvalvonta on ulkomaalaislain ja sen nojalla annettujen säännösten noudattamisen valvontaa ja laittoman maassa oleskelun torjuntaa.

Rajatarkastuksilla tarkoitetaan rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi suoritettavia rajanylityksen tai sen aikomuksen perusteella toteutettavia henkilön sekä hänen tavaroidensa ja kulkuneuvonsa tarkastamista ja henkilöiden kuulemista.

Ulkomaalaislain mukaiset maahantulon edellytykset on täytyttävä myös maassa oleskellessa. Käännyttämisasia saattaa tulla vireille rajatarkastusviranomaisen suorittaman maahantulo- tai maastalähtötarkastuksen, rikostutkinnan tai ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä. 

Esitutkinta on menettely, jolla viranomainen pyrkii selvittämään rikokseksi epäillyn tapahtuman olosuhteet. Esitutkinta käynnistetään, jos on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen (ns. syytä epäillä -kynnys). Esitutkinta käynnistetään virallisen syytteen alaisissa rikoksissa uhrin tahdosta riippumatta ja asianomistajarikoksissa uhrin tahdosta riippuen uhrin vaatiessa rikoksesta epäillylle rangaistusta.

Raja - tiedote