Hyppää sisältöön

Suomenlahden merivartioston viikko 44

Julkaisuajankohta 4.11.2024 16.26
Tiedote
Rajavartiolaitoksen rannikkovartiovene laiturissa.

Suurin osa huviveneistä jo talvitelakoitu

Rajatarkastukset ja merivartiostossa käsitellyt ulkomaalaisasiat

Rajatarkastusten määrä on edelliseen viikkoon nähden lähes samalla tasolla. Ulkomaalaissäännöksiin liittyviä tarkastuksia tehtiin edellisviikkoa enemmän. 

Viikko 44 Helsinki-Vantaan lentoasemalla:

  • 64 659 ulkorajaliikenteen rajatarkastusta (vko 43: 63 152)
  • 652 ulkomaalaissäännöksiin liittyvää tarkastusta (vko 43: 593)
  • 13 etsintäkuulutettua henkilöä (vko 43: 19)

Sataman rajatarkastusyksikkö suoritti viikon aikana rajatarkastuksia ja ulkomaalaisvalvontaa toiminta-alueensa satamissa. 

Viikko 44 sataman rajatarkastusyksikössä:

  • 262 ulkomaalaisvalvontaan liittyvää tarkastusta (vko 43: 290)
  • 5 etsintäkuulutettua henkilöä (vko 43:10)

Lisäksi Suomenlahden merivartiostossa on otettu vastaan Helsinki – Vantaan lentokentällä turvapaikkahakemuksia ja tehty käännyttämisiä tai pääsyn epäämisiä. Viikolla 44: 

  • 7 turvapaikkahakemusta (vko 43: 7)
  • 12 käännyttämisiä tai pääsyn epäämisiä (vko 43: 10)

Veneilykausi päättymässä

Päivittäistoiminnan ja partioinnin lisäksi viikon 44 aikana oli yhteensä 15 meripelastus-, avustus-, ja osallistumista toisen viranomaisen tehtävään (vko 43: 11). Loppuviikolla koettu myrsky ei työllistänyt merkittävästi yksittäisiä vahingontorjuntatehtäviä lukuun ottamatta. Vesillä liikkui vielä jonkin verran veneilijöitä, mutta suurin osa huviveneistä on jo talvitelakoitu. 

Tanskalaisella Torm Agnes -säiliöaluksella oli sähkökatko Porvoon edustalla. Säiliöalus oli lastissa. Alus sai koneensa käyntiin ja pääsi ankkuroitumaan turvallisesti. Alus jäi ankkuriin odottamaan ohjeistusta varustamolta.

Merivartiostossa 11 esitutkintaa

Viikon 44 aikana esitutkintojen määrä laski edelliseen viikkoon verrattuna. Nimikkeinä oli mm. törkeä laittoman maahantulon järjestäminen, väärennys, valtionrajarikos sekä maahantulokiellon rikkominen.

Viikon aikana aloitettiin 11 uutta esitutkintaa (vko 43: 21).

Muut asiat

Perinteinen merenkulkujärjestöjen Pyhäinpäivän kunniakäynti merenkulkijoiden muistomerkille tehtiin lauantaina 2.11.2024. Eiranrannassa Ursinin kalliolla järjestetyn seppeleenlaskutilaisuuden aikana alukset tekivät ohimarssin. Alusparaatiin osallistui myös Suomenlahden merivartioston Helsingin merivartioaseman rannikkovartiovene. Tämän jälkeen Eteläsatamassa, Kolera-altaassa alukset olivat näytteillä yleisölle.

GNSS-/GPS- häiriöitä on raportoitu ja ilmoitettu viime viikkoina. Yleisesti häiriöt vaikuttavat koko Suomenlahden alusliikenteeseen.
Häiriöt voivat näkyä aluksen GPS-laitteiden paikkatiedon katoamisena, sekä GPS -paikkatiedosta riippuvaisen tiedon, kuten aluksen suunnan ja nopeuden, katoamisena elektronisista navigointilaitteista. Merivartiosto kehottaa kaikkia vesilläliikkujia varmistamaan navigoinnin myös perinteisin menetelmin merikarttaa käyttäen.

 


Ulkomaalaisvalvonta on ulkomaalaislain ja sen nojalla annettujen säännösten noudattamisen valvontaa ja laittoman maassa oleskelun torjuntaa.

Rajatarkastuksilla tarkoitetaan rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi suoritettavia rajanylityksen tai sen aikomuksen perusteella toteutettavia henkilön sekä hänen tavaroidensa ja kulkuneuvonsa tarkastamista ja henkilöiden kuulemista.

Ulkomaalaislain mukaiset maahantulon edellytykset on täytyttävä myös maassa oleskellessa. Käännyttämisasia saattaa tulla vireille rajatarkastusviranomaisen suorittaman maahantulo- tai maastalähtötarkastuksen, rikostutkinnan tai ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä. 

Meripelastus on ihmishenkien pelastamista ja turvaamista hätä- ja vaaratilanteissa merialueella. Meripelatukseen sisältyy monenlaisia tehtäviä, kuten merihätään joutuneiden ihmisten pelastamista, onnettomuuksien ennaltaehkäisyä, kadonneiden etsintää, lääkärikonsultaatiota ja meripelastuksen ensihoitotehtäviä meri- ja saaristoalueilla.

Esitutkinta on menettely, jolla viranomainen pyrkii selvittämään rikokseksi epäillyn tapahtuman olosuhteet. Esitutkinta käynnistetään, jos on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen (ns. syytä epäillä -kynnys). Esitutkinta käynnistetään virallisen syytteen alaisissa rikoksissa uhrin tahdosta riippumatta ja asianomistajarikoksissa uhrin tahdosta riippuen uhrin vaatiessa rikoksesta epäillylle rangaistusta. 

Raja - tiedote