Hyppää sisältöön

Rannikkovartiostotoimintojen asiantuntijat kokoontuivat Turussa

Julkaisuajankohta 20.4.2023 11.16
Tiedote
Ihmisiä istuu kokoustilassa kuuntelemassa esitystä.
Turussa järjestetty asiantuntijakokous on yksi Rajavartiolaitoksen puheenjohtajuuskauden päätapahtumista.

Rajavartiolaitoksen Turussa 17.−20.4.2023 isännöimä Pohjois-Atlantin rannikkovartiostofoorumin asiantuntijakokous kokosi yhteen lähes 100 rannikkovartiostotoimintojen asiantuntijaa Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.

Rajavartiolaitos toimii vuonna 2023 Pohjois-Atlantin rannikkovartiostofoorumin (NACGF) puheenjohtajana. Turussa järjestetty asiantuntijakokous on yksi puheenjohtajuuskauden päätapahtumista.

Nelipäiväisen kokousviikon aikana asiantuntijat käsittelivät työryhmissä rannikkovartiostotoimintoihin liittyviä ajankohtaisia asioita. Työryhmien aiheina olivat merellinen turvallisuus, huumeiden salakuljetus, laiton maahantulo, kalastuksenvalvonta, ympäristövahinkojen torjunta, lento- ja meripelastus sekä rannikkovartiostotoimintoihin liittyvät teknologiset kysymykset.

Simulaattoriharjoitus tarjosi oppeja kyberuhkien vaikutuksesta merelliselle toiminnalle

Keskiviikon aikana asiantuntijat osallistuivat Rajavartiolaitoksen suunnittelemaan ja johtamaan simulaattoriharjoitukseen Turun Aboa Mare -koulutuskeskuksessa. Harjoituksen skenaario rakentui autonomisen merenkulun ympärille ja siinä simuloitiin muun muassa aluksiin kohdistuvien kyberhyökkäysten vaikutuksia rannikkovartiostoviranomaisten toiminnalle. Harjoituksessa keskityttiin myös siihen, kuinka viranomaiset voivat hyödyntää autonomista ja miehittämätöntä teknologiaa sekä simuloituja harjoituksia omassa toiminnassaan. Harjoitus tarjosi osallistujille myös hyödyllisiä oppeja jatkuvasti kehittyvien kyberuhkien vaikutuksista merelliselle toiminnalle. 

Autonomiset ja miehittämättömät järjestelmät herättivät keskustelua

Rajavartiolaitoksen puheenjohtajuuskauden teema on autonomiset ja miehittämättömät järjestelmät, ja kokousviikon avauspuheenvuoro, jonka piti Anton Westerlund Kongsberg Maritimelta, käsittelikin autonomisia ratkaisuja ja niiden vaikutuksia merenkululle. Nopea autonomisuuteen ja miehittämättömiin järjestelmiin liittyvä teknologinen kehitys luo sekä mahdollisuuksia että haasteita rannikkovartiostotoimintojen toteuttamisen kannalta.

Kansainvälisellä yhteistyöllä on tärkeä rooli merellisissä viranomaistoiminnoissa. Osallistumalla Pohjois-Atlantin rannikkovartiostofoorumin toimintaan Rajavartiolaitos pystyy jakamaan parhaita käytänteitä, seuraamaan rannikkovartiostotoimintojen kansainvälistä kehitystä ja kehittämään sitä kautta tehokkaasti myös omaa toimintaansa.

Rajavartiolaitoksen isännöimä kokous onnistui järjestäjän näkökulmasta erinomaisesti. Kokouksen tulosten myötä Rajavartiolaitoksella on hyvät edellytykset jatkaa Pohjois-Atlantin rannikkovartiostoviranomaisten välisen yhteistyön kehittämistä.

Pohjois-Atlantin rannikkovartiostofoorumi (NACGF) on perustettu vuonna 2007 ja sen tavoitteena on kehittää rannikkovartiostoviranomaisten välistä yhteistyötä ja tietojenvaihtoa merelliseen turvallisuuteen ja rannikkovartiostotoimintoihin liittyvissä asioissa.

Lisätietoja:

kommodori Juha Vuolle, juha.vuolle(at)raja.fi 
projektipäällikkö Heikki Kontro, heikki.kontro(at)raja.fi
 

Rajavartiolaitos on vastaanottanut rannikkovartiostoyhteistyön kehittämiseksi ja puheenjohtajuuskauden läpiviemiseksi rahoitusta Euroopan meri- kala- ja vesiviljelyrahastosta.

 

Euroopan kala- ja meritalousrahaston logo jossa sininen kala ja teksti EMKVR 2021-2027.

 

EU:n lippu.

Euroopan unioni