Katsaus Kaakkois-Suomen rajavartioston toimintaan tammikuussa
Kaakkois-Suomen rajanylityspaikat olivat suljettuina koko tammikuun Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, Vainikkalaa lukuun ottamatta. Viimeisin valtioneuvoston päätös on voimassa 11.2.2024 asti.
Maastossa tapahtumia
Tammikuussa Kaakkois-Suomen rajavartioston vastuualueella oli vuodenaikaan ja aiempien vuosien vastaavaan ajankohtaan nähden poikkeuksellisesti useampi rajatapahtuma.
Kaakkois-Suomen rajavartiosto otti kiinni neljä henkilöä keskiviikkoaamuna 10.1. Parikkalan Kannaksen alueella. Henkilöt ylittivät valtakunnan rajan maastoitse muutama kilometri Parikkalan tilapäisen rajanylityspaikan pohjoispuolelta. Suomen puollelle päästyään henkilöt olivat menneet paikallisen asukkaan pihaan, joka ilmoitti asiasta viranomaisille. Henkilöt ovat anoneet turvapaikkaa.
Torstaina 11.1. rajavartiosto otti kiinni 11 henkilöä Lappeenrannassa Nuijamaan ja Joutsenon välisellä alueella. Henkilöt ylittivät valtakunnan rajan maastoitse. Kaikki henkilöt hakivat kiinnioton yhteydessä turvapaikkaa. Tapahtuman selvittäminen käynnistyi Viipurin alueen rajavaltuutetun ilmoituksesta.
Torstaina 25.1. heti puolen yön jälkeen rajavartiosto otti kiinni 18 henkilöä Imatralla rajanylityspaikan pohjoispuolella. Henkilöt ylittivät valtakunnan rajan maastoitse myöhään edellisenä iltana. Henkilöt ovat hakeneet turvapaikkaa. Tapahtuma paljastui rajavartioston suorittaman valvonnan tuloksena.
Perjantaina 26.1. Kaakkois-Suomen rajavartiosto havaitsi teknisen valvonnan avulla yhden henkilön ylittävän valtakunnan rajan luvattomasti Suomesta Venäjälle ja takaisin Vaalimaan alueella. Henkilö otettiin välittömästi kiinni ja samassa yhteydessä rajavyöhykkeeltä otettiin kiinni henkilön seurassa liikkunut matkaaja. Etelä-Euroopasta kotoisin olevia henkilöitä epäillään valtionrajarikoksesta.
Rajavartiosto muistuttaa, että rajavyöhykkeellä liikkuminen on luvanvaraista. Henkilö syyllistyy valtionrajarikokseen muun muassa silloin, kun hän ylittää rajan muualta kuin luvallisesta maahantulo- tai maastalähtöpaikasta. Lisäksi valtionrajarikokseen voi syyllistyä oleskelemalla tai liikkumalla luvattomasti rajavyöhykkeellä. Valtionrajarikokseen syyllistynyt henkilö tuomitaan yleensä 40‒60 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen, jolloin varsinaisen sakon suuruus on vähintään muutamia satoja euroja.
Kaakkois-Suomen rajavartiosto jatkaa tapausten selvittämistä
Kaakkois-Suomen rajavartiosto aloitti mainittujen tapausten johdosta tammikuussa 35 esitutkintaa valtionrajarikoksesta ja kaksi esitutkintaa törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä. Tammikuussa ei havaittu väärennöksiä eikä määrätty sakkoja. Turvapaikkaa haki tammikuun aikana 33 henkilöä. Turvapaikkaa hakeneet ovat kasalaisuuksiltaan syyrialaisia, iranilaisia ja turkkilaisia. Turvapaikkaa hakeneiden joukossa oli naisia ja miehiä, joista osa oli vanhuksia. Tämän lisäksi joukossa oli myös lapsia. Vartiosto jatkaa tapausten selvittämistä.