Hoppa till innehåll

Vecka 39 vid Finska vikens sjöbevakningssektion

Utgivningsdatum 30.9.2024 14.09 | Publicerad på svenska 1.10.2024 kl. 8.33
Pressmeddelande
Gränsbevakningsväsendets patrullbil i hamnen.

livligare än förut i hamnens gränskontrollenhet

Gränskontroller och utlänningsärenden som behandlats vid sjöbevakningssektionen

Antalet gränskontroller är på samma nivå som föregående vecka. Antalet granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna var färre än föregående vecka.

Vecka 39 vid Helsingfors-Vanda flygplats:

  • 65 104 gränskontroller i trafiken över de yttre gränserna (vecka 38: 67 161)
  • 549 granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna (vecka 38: 932)
  • 28 efterlysta personer (vecka 38: 24)

Under veckan utförde hamnens gränskontrollenhet gränskontroller och övervakning av utlänningar i hamnarna inom sitt verksamhetsområde. Dessutom utförde enheten gränskontroller av kryssningsfartyg i Helsingfors hamn.

Vecka 39 vid hamnens gränskontrollenhet:

  • 279 granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna (vecka 38: 234)
  • 8 efterlysta personer (vecka 38:4)

Dessutom har Finska vikens sjöbevakningssektion tagit emot asylansökningar och avvisat eller nekat personer inresa vid Helsingfors-Vanda flygplats. Vecka 39:

  • 14 asylansökningar (vecka 38: 11)
  • 7 personer avvisades eller nekades inresa (vecka 38: 7)

Vädret krävde skadeförebyggande uppdrag i slutet av veckan

På havet var veckan normal för årstiden. I slutet av veckan krävde väderförhållandena och det snabbt stigande havsvattnet flera skadeförebyggande uppdrag. Enheterna vid Finska vikens sjöbevakningssektion var med och förtöjde båtar vid bryggorna och bogserade kringdrivande båtar till stranden.

Det allvarligaste uppdraget under veckan gällde en segelbåt som gått på grund utanför Esbo. Båten drogs loss från grundet och kunde fortsätta sin resa på egen hand.

Utöver den dagliga verksamheten och patrulleringen utfördes under vecka 39 sammanlagt tio sjöräddnings- och biståndsuppdrag samt andra myndigheters uppdrag som sjöbevakningssektionen deltog i (vecka 39: 41).

Sjöbevakningssektionen inledde 18 förundersökningar

Under vecka 39 ökade antalet förundersökningar jämfört med föregående vecka. Brottsbenämningarna var bland annat ordnande av olaglig inresa, lämnande av oriktiga personuppgifter, riksgränsbrott och förfalskning.

Under veckan inleddes 18 nya förundersökningar (vecka 38: 10).

Övriga ärenden

GNSS-/GPS-störningar har rapporterats och anmälts under veckan. Generellt påverkar störningarna fartygstrafiken på hela Finska viken.

Störningarna kan innebära att positionsdata inte syns i fartygets gps-utrustning och att data som är beroende av GPS-positionsdata, till exempel fartygets riktning och hastighet, inte syns i den elektroniska navigeringsutrustningen. Sjöbevakningssektionen uppmanar alla som rör sig på vattnet att säkerställa navigeringen även på traditionellt sätt med hjälp av sjökort.


Med övervakning av utlänningar avses övervakning av att utlänningslagen och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den iakttas samt bekämpning av olaglig vistelse i landet.

Med gränskontroller avses för upprätthållande av gränssäkerheten gjorda kontroller som görs när en person passerar gränsen eller har för avsikt att göra det, och som gäller personen och dennes föremål och fordon, samt hörande av personen.

Enligt utlänningslagen ska förutsättningarna för inresa uppfyllas även när man vistas i landet. Ett avvisningsärende kan börja undersökas i samband med gränskontrollmyndighetens inrese- eller utresekontroll, brottsutredning eller övervakning av utlänningar.

Sjöräddning innebär att trygga och rädda människoliv i nöd och kritiska lägen på havsområdet. Sjöräddningen omfattar många slags uppgifter, till exempel att rädda människor som råkat i sjönöd, förebygga olyckor, spana efter försvunna personer, läkarkonsultation och primärvårdsuppgifter inom sjöräddningen i havs- och skärgårdsområdena.

Förundersökning är ett förfarande med vilket myndigheten utreder omständigheterna kring en händelse som misstänks vara ett brott. En förundersökning inleds om det finns skäl att misstänka att ett brott har begåtts (s.k. skäl att misstänka-tröskeln). I brott som faller under allmänt åtal inleds förundersökning oberoende av offrets vilja och i målsägandebrott beroende på offrets vilja om offret yrkar på straff för den misstänkte.

Raja – pressmeddelande