Hoppa till innehåll

Gränskontrollen vid de inre gränserna upphör den 31 januari 2022

Utgivningsdatum 31.1.2022 10.10 | Publicerad på svenska 31.1.2022 kl. 10.17
Pressmeddelande

Gränskontrollen vid de inre gränserna, som återinfördes i trafiken mellan Finland och alla Schengenländer i slutet av december, upphör den 31 januari. Däremot fortsätter begränsningarna i trafiken över de yttre gränserna fram till den 14 februari.

Också de inreserestriktioner som gäller EU-länder utanför Schengenområdet slopas helt från och med den 1 februari, eftersom gränskontrollen vid de inre gränserna upphör.

Inreserestriktionerna i fråga om trafiken över de yttre gränserna fortsätter till den 14 februari

Personer som kommer till Finland från länder utanför EU och Schengenområdet ska visa upp ett intyg över full vaccinationsserie eller ett intyg över genomgången covid-19 högst sex månader tidigare. Dessutom krävs ett intyg över negativt covid-19-test som är högst 48 timmar gammalt. Kravet gäller personer födda 2006 eller tidigare.

Gränsbevakningsväsendet förutsätter inte ovannämnda intyg av finländska medborgare som anländer från tredjeländer, utlänningar som bor permanent i Finland eller personer vars resa till Finland av nödvändig till exempel på grund av ett tvingande familjeärende eller andra tvingande personliga skäl.  

Alla resenärer omfattas av kraven enligt lagen om smittsamma sjukdomar

Regionförvaltningsverkens beslut om obligatoriska hälsokontroller och kravet att uppvisa de intyg som fastställs i lagen om smittsamma sjukdomar gäller dock alla resenärer som anländer till Finland.


Anvisningar om gränsövergång (Corona) | Gränsbevakningsväsendet (raja.fi)

Resor och coronaviruspandemin - THL

Raja – pressmeddelande