Hoppa till innehåll

Vecka 52 vid Finska vikens sjöbevakningssektion: kontrollen vid de inre gränserna återinfördes den 28 december – lugnt på havet

Utgivningsdatum 3.1.2022 14.08 | Publicerad på svenska 4.1.2022 kl. 14.32
Pressmeddelande

I enlighet med statsrådets beslut återinförde Finska vikens sjöbevakningssektion den 28 december 2021 den omfattande kontrollen vid de inre gränserna inom sitt verksamhetsområde vid Helsingfors-Vanda flygplats och i Helsingfors hamnar.

I trafiken över den yttre gränsen vid Helsingfors-Vanda flygplats var passagerarantalet betydligt mindre än föregående vecka. Vid Helsingfors-Vanda flygplats gjordes 26 611 gränskontroller i trafiken över den yttre gränsen vecka 52 (vecka 51: 39 002) och 7 311 gränskontroller i trafiken över den inre gränsen. 

Hamnens gränskontrollenhet fortsatte den skärpta övervakningen av utlänningar i Helsingfors hamnar och gav handräckning till Helsingfors stads hälsokontroller fram till att kontrollen vid de inre gränserna återinfördes den 28 december 2021. Vecka 52 utfördes 26 743 kontroller vid de inre gränserna i Helsingfors hamnar. 

Den återinförda kontrollen vid de inre gränserna återspeglades i att ett större antal personer avvisades och nekades inresa. Vecka 52 avvisade sjöbevakningssektionen 109 personer i trafiken över den inre gränsen vid Helsingfors-Vanda flygplats och i Helsingfors hamn (vecka 51: 5). 19 personer nekades inresa (vecka 51: 16). Den huvudsakliga orsaken var brister i intygen som gäller hälsosäkerhet.

Vecka 52 inleddes sju nya förundersökningar vid Finska vikens sjöbevakningssektion (vecka 51: 0). Brottsbenämningarna var bl.a. ordnande av olaglig inresa, riksgränsbrott och hälsoskyddsförseelse.

Gränsbevakningsmän från Finska vikens sjöbevakningssektion informerade passagerare i hamnen i Tallinn 

Gränsmyndigheter i hamnen i Tallinn.

Personer som planerar att resa till Finland fick från och med den 28 december 2021 information om de rådande förutsättningarna för inresa i Finland. Dessutom samarbetade gränsbevakningsmännen i Tallinn med rederibolagen som trafikerar rutten mellan Tallinn och Helsingfors. Verksamheten i Tallinn gör gränskontrollerna smidigare i Helsingfors hamn och minskar antalet avvisningar. 

Lugnt på havet

Beträffande sjöräddning var veckan lugn. Under vecka 52 registrerades åtta (vecka 51: 2) sjöräddnings- och biståndsuppdrag samt andra myndigheters uppdrag som sjöbevakningssektionen deltagit i.

Den allvarligaste händelsen inträffade på nyårsdagen då en person gick ner sig på isen i Kuorsalö i Fredrikshamn. Förutom Finska vikens sjöbevakningssektions patrull larmades också en enhet från Kymmenedalens räddningsverk och en sjöräddningshelikopter till platsen. Under uppdraget hamnade också en annan person i vattnet. Sjöräddningshelikoptern vinschade upp personerna och förde dem till Mejlans sjukhus för fortsatt vård.

En nödraket på himlen.

På nyårsaftonen fick sjöräddningens ledningscentral tre anmälningar om röda nödraketer som uppenbarligen alla avfyrats av okynne. Finska vikens sjöbevakningssektion påminner om att det är ett brott att avfyra en nödraket i onödan, eftersom detta kan leda till att någon som befinner sig i en kritisk situation kan bli utan den hjälp de verkligen behöver.

Raja – pressmeddelande