Vecka 21 vid Finska vikens sjöbevakningssektion

Finska vikens sjöbevakningssektion undersöker en misstänkt territoriekränkning
Översikt
Finska vikens sjöbevakningssektion har inlett en förundersökning om en territoriekränkning som två ryska militärflygplan misstänks ha gjort sig skyldiga till utanför Borgå 23.5. Sjöbevakningssektionen ger information om fallet när undersökningen har slutförts.
Vid sjöbevakningssektionen var veckan livlig både i fråga om sjötrafiken och antalet sjöräddningsuppdrag som ökade mot slutet av veckan. Veckans största sjöräddningsuppdrag utfördes på söndagen när en försvunnen person söktes i vattnet utanför Havshamnen i Helsingfors. Medan efterspaningarna pågick hittades personen livlös av utomstående utanför Ugnsholmen.
Under den gångna veckan deltog Finska vikens sjöbevakningssektion i Marinens Narrow Waters 25-krigsövning. I anslutning till övningen ordnades bl.a. en repetitionsövning för sjöbevakningskompaniet.
Finska vikens sjöbevakningssektion fortsatte med den skärpta övervakningen i Helsingfors hamnar. Syftet med den effektiverade verksamheten är att avslöja olaglig inresa och relaterad brottslighet.
Finska vikens sjöbevakningssektion övervakade fortfarande reparationsarbetena på undervattenskabeln EstLink 2. Syftet med övervakningen är att säkerställa att sjöfarten är säker och lagenlig i Finlands ekonomiska zon. Den övriga sjötrafiken ombeds hålla sig på minst en sjömils avstånd till fartyget som utför reparationen.
Störningar i satellitnavigeringssystemen samt avvikelser i sjöfartens automatiska identifieringssystem (AIS) observerades igen i stor omfattning under den gångna veckan på östra Finska viken. Sjöbevakningssektionen uppmanar alla som rör sig på vattnet att alltid säkerställa säker navigering, även med traditionell positionsbestämning, dvs. med ett tryckt sjökort.
Gränskontroller och utlänningsärenden
Antalet gränskontroller var mindre än föregående vecka. Antalet granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna var större än föregående vecka.
Vecka 21 vid Helsingfors-Vanda flygplats:
- 84 909 gränskontroller i trafiken över de yttre gränserna (vecka 20: 85 426)
- 509 granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna (vecka 20: 192)
Asylansökningar som Finska vikens sjöbevakningssektion tagit emot vid Helsingfors–Vanda flygplats samt utförda avvisningar eller nekad inresa. Vecka 21:
- 5 asylansökningar (vecka 20: 4)
- 12 avvisningar eller nekad inresa (vecka 20: 7)
Hamnens gränskontrollenhet utförde övervakning och gränskontroller i frakt- och passagerarhamnarna.
- 764 granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna (vecka 20: 920)
- 10 efterlysta personer (vecka 20: 10)
Händelser på havet
Utöver den dagliga verksamheten och patrulleringen utfördes sammanlagt 24 uppdrag på havet under vecka 21 (vecka 19: 19).
Brottsbekämpning
Under vecka 21 inleddes 6 nya förundersökningar (vecka 20: 13). Benämningarna var territoriekränkning, riksgränsbrott, brott mot inreseförbud, förfalskning, innehav av förfalskningsmaterial och narkotikabrott.
Med övervakning av utlänningar avses övervakning av att utlänningslagen och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den iakttas samt bekämpning av olaglig vistelse i landet.
Med gränskontroller avses för upprätthållande av gränssäkerheten gjorda kontroller som görs när en person passerar gränsen eller har för avsikt att göra det, och som gäller personen och dennes föremål och fordon, samt hörande av personen.
Enligt utlänningslagen ska förutsättningarna för inresa uppfyllas även när man vistas i landet. Ett avvisningsärende kan börja undersökas i samband med gränskontrollmyndighetens inrese- eller utresekontroll, brottsutredning eller övervakning av utlänningar.
Sjöräddning innebär att trygga och rädda människoliv i nöd och kritiska lägen på havsområdet. Sjöräddningen omfattar många slags uppgifter, till exempel att rädda människor som råkat i sjönöd, förebygga olyckor, spana efter försvunna personer, läkarkonsultation och primärvårdsuppgifter inom sjöräddningen i havs- och skärgårdsområdena.
Förundersökning är ett förfarande med vilket myndigheten utreder omständigheterna kring en händelse som misstänks vara ett brott. En förundersökning inleds om det finns skäl att misstänka att ett brott har begåtts (s.k. skäl att misstänka-tröskeln). I brott som faller under allmänt åtal inleds förundersökning oberoende av offrets vilja och i målsägandebrott beroende på offrets vilja om offret yrkar på straff för den misstänkte.