Hoppa till innehåll

Vecka 20 vid Finska vikens sjöbevakningssektion

Utgivningsdatum 19.5.2025 13.37 | Publicerad på svenska 21.5.2025 kl. 12.59
Typ:Pressmeddelande
Beredskapsplutonens operatör på ett fartyg under övningen

Finska vikens sjöbevakningssektion deltog i en övning i särskilda marina insatser

Översikt

Finska vikens sjöbevakningssektion övervakar reparationerna av undervattenskabeln EstLink 2. Syftet med övervakningen är att säkerställa att sjöfarten är säker och lagenlig i Finlands ekonomiska zon. Den övriga sjötrafiken ombeds hålla sig på minst en sjömils avstånd till fartyget Deep Cygnus som utför reparationen.

Under den gångna veckan granskade Finska vikens sjöbevakningssektion två fraktfartyg som kom från Ryssland till Finland. Inga avvikelser observerades.  

Veckans allvarligaste sjöräddningshändelse inträffade under veckoslutet när en sjöbuss utanför Helsingfors fick ett tekniskt fel som gjorde att den inte kunde styras. Sjöräddningscentralen vid Finska vikens sjöbevakningssektion ledde räddningsuppdraget och fartyget bogserades tryggt till kajen vid Salutorget.

Beredskapspluton 5 vid Finska vikens sjöbevakningssektion deltog tillsammans med polisen, Försvarsmakten och internationella samarbetspartner i en omfattande övning i särskilda marina insatser.

Störningar i satellitnavigeringssystemen samt avvikelser i sjöfartens automatiska identifieringssystem (AIS) observerades igen i stor omfattning under den gångna veckan på östra Finska viken. Sjöbevakningssektionen uppmanar alla som rör sig på vattnet att alltid säkerställa säker navigering, även med traditionell positionsbestämning, dvs. med ett tryckt sjökort.

Gränskontroller och utlänningsärenden

Antalet gränskontroller var större än föregående vecka. Antalet granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna var större än föregående vecka. 

Vecka 20 vid Helsingfors-Vanda flygplats:

  • 85 426 gränskontroller i trafiken över de yttre gränserna (vecka 19: 81 631)
  • 192 granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna (vecka 19: 18)

Asylansökningar som Finska vikens sjöbevakningssektion tagit emot vid Helsingfors–Vanda flygplats samt utförda avvisningar eller nekad inresa. Vecka 20: 

  • 4 asylansökningar (vecka 19: 8)
  • 7 avvisningar eller nekad inresa (vecka 19: 8)

Hamnens gränskontrollenhet utförde övervakning och gränskontroller i frakt- och passagerarhamnarna.

  • 920 granskningar i anslutning till utlänningsbestämmelserna (vecka 19: 143)
  • 10 efterlysta personer (vecka 19: 9)

Händelser på havet

Utöver den dagliga verksamheten och patrulleringen utfördes sammanlagt 19 uppdrag på havet under vecka 20 (vecka 19: 11). 
Sjöbevakningssektionen uppmanar alla att försäkra sig om att båten och utrustningen är sjödugliga innan båtresan börjar.  

Brottsbekämpning

Under vecka 20 inleddes 13 nya förundersökningar (vecka 19: 4). Benämningarna var grovt ordnande av olaglig inresa, riksgränsbrott, förfalskning, lämnande av oriktiga personuppgifter, lindrigt riksgränsbrott och utlänningsförseelse.

Med övervakning av utlänningar avses övervakning av att utlänningslagen och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den iakttas samt bekämpning av olaglig vistelse i landet.

Med gränskontroller avses för upprätthållande av gränssäkerheten gjorda kontroller som görs när en person passerar gränsen eller har för avsikt att göra det, och som gäller personen och dennes föremål och fordon, samt hörande av personen.

Enligt utlänningslagen ska förutsättningarna för inresa uppfyllas även när man vistas i landet. Ett avvisningsärende kan börja undersökas i samband med gränskontrollmyndighetens inrese- eller utresekontroll, brottsutredning eller övervakning av utlänningar. 

Sjöräddning innebär att trygga och rädda människoliv i nöd och kritiska lägen på havsområdet. Sjöräddningen omfattar många slags uppgifter, till exempel att rädda människor som råkat i sjönöd, förebygga olyckor, spana efter försvunna personer, läkarkonsultation och primärvårdsuppgifter inom sjöräddningen i havs- och skärgårdsområdena.

Förundersökning är ett förfarande med vilket myndigheten utreder omständigheterna kring en händelse som misstänks vara ett brott. En förundersökning inleds om det finns skäl att misstänka att ett brott har begåtts (s.k. skäl att misstänka-tröskeln). I brott som faller under allmänt åtal inleds förundersökning oberoende av offrets vilja och i målsägandebrott beroende på offrets vilja om offret yrkar på straff för den misstänkte. 

Raja – pressmeddelande