Hoppa till innehåll

Suomenlahden merivartioston viikko 17

Julkaisuajankohta 28.4.2025 13.52
Tyyppi:Tiedote
Hihamerkit merivartijan virka-asussa.

Varjolaivaston säiliöalus aiheutti vaaratilanteen Suomenlahdella

Yleiskatsaus

Raakaöljylastissa ollut ns. varjolaivastoon kuuluva säiliöalus aiheutti vaaratilanteen kansainvälisellä vesialueella Kalbådagrundin majakan lähistöllä. Alus oli matkalla länteen suunnalla, joka olisi vienyt sen matalikolle noin kymmenen minuutin kuluessa. Meriliikennekeskuksen huomautettua alukselle asiasta radioteitse, korjasi alus suuntaansa ja siten vältti matalikon. Mikäli alus olisi joutunut matalikolle, olisi tapauksessa ollut ainekset vakavaan merelliseen ympäristövahinkoon. Tämän vuoden helmikuussa toinen varjolaivastoon kuuluva säiliöalus aiheutti vastaavan vaaratilanteen samassa paikassa. 

Kuluneen viikon aikana Suomenlahdella havaittiin jälleen muutamia ns. varjolaivastoon kuuluvia aluksia, joiden lippuvaltio on ollut epäselvä. Suomenlahden merivartiosto jatkaa ilmiön seurantaa.

Satelliittipaikannusjärjestelmien häiriöitä sekä merenkulun automaattisen tunnistusjärjestelmän (AIS) poikkeamia havaittiin kuluneella viikolla itäisellä Suomenlahdella. Merivartiosto kehottaa kaikkia vesilläliikkujia varmistamaan turvallisen navigoinnin aina myös perinteisin paikanmääritysmenetelmin, merikarttaa käyttäen.

Merivartiosto suoritti alustarkastuksen Venäjältä saapuneeseen rahtialukseen Kotkan satamassa. Poikkeavia havaintoja ei tehty. 

Merivartiosto osallistui Reserviläisliiton järjestämään Koko kansan maanpuolustustapahtumaan Kansalaistorilla. 

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen päällikkö ja apulaispäällikkö vierailivat Helsinki-Vantaan lentoasemalla Suomenlahden merivartiostoon kuuluvassa Helsingin rajatarkastusosastossa. 

AIS-tietojen poikkeamat

Kuluneen viikon aikana alusliikenteen automaattisen tunnistusjärjestelmän (AIS) tiedoissa havaittiin poikkeamia seuraavien lippuvaltioiden aluksilla:
•    1 x Panama/Kreikka
•    1 x Liberia

Rajatarkastukset ja merivartiostossa käsitellyt ulkomaalaisasiat

Rajatarkastusten määrä nousi edelliseen viikkoon nähden. Ulkomaalaissäännöksiin liittyviä tarkastuksia tehtiin edellisviikkoa enemmän. 

Viikko 17 Helsinki-Vantaan lentoasemalla:
•    80 377 ulkorajaliikenteen rajatarkastusta (vko 16: 78 899)
•    351 ulkomaalaissäännöksiin liittyvää tarkastusta (vko 16: 188)

Suomenlahden merivartioston Helsinki-Vantaan lentokentällä vastaanottamat 
turvapaikkahakemukset ja suoritetut käännyttämiset tai pääsyn epäämiset. Viikolla 17: 
•    11 turvapaikkahakemusta (vko 16: 1)
•    13 käännyttämistä tai pääsyn epäämistä (vko 16: 17)

Sataman rajatarkastusyksikkö suoritti valvontaa ja rajatarkastuksia rahti- ja matkustajasatamissa.
•    132 ulkomaalaisvalvontaan liittyvää tarkastusta (vko 16: 189)
•    2 etsintäkuulutettua henkilöä (vko 16: 3)

Huvivenekausi alkamassa

Päivittäistoiminnan ja partioinnin lisäksi viikon 17 aikana oli yhteensä 11 merellistä tehtävää (vko 16: 17). 
Merivartiosto kehottaa varmistumaan veneen ja varusteiden merikelpoisuudesta aina ennen merelle lähtöä.  

Merivartioston rikostorjuntayksikön avaamat esitutkinnat

Viikon 17 aikana esitutkintojen määrä laski edelliseen viikkoon verrattuna. 

Viikon aikana avattiin 4 uutta esitutkintaa (vko 16: 13). Nimikkeinä oli väärennys, valtionrajarikos sekä maahantulokiellon rikkominen. 

Ulkomaalaisvalvonta on ulkomaalaislain ja sen nojalla annettujen säännösten noudattamisen valvontaa ja laittoman maassa oleskelun torjuntaa.

Rajatarkastuksilla tarkoitetaan rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi suoritettavia rajanylityksen tai sen aikomuksen perusteella toteutettavia henkilön sekä hänen tavaroidensa ja kulkuneuvonsa tarkastamista ja henkilöiden kuulemista.

Ulkomaalaislain mukaiset maahantulon edellytykset on täytyttävä myös maassa oleskellessa. Käännyttämisasia saattaa tulla vireille rajatarkastusviranomaisen suorittaman maahantulo- tai maastalähtötarkastuksen, rikostutkinnan tai ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä. 

Meripelastus on ihmishenkien pelastamista ja turvaamista hätä- ja vaaratilanteissa merialueella. Meripelatukseen sisältyy monenlaisia tehtäviä, kuten merihätään joutuneiden ihmisten pelastamista, onnettomuuksien ennaltaehkäisyä, kadonneiden etsintää, lääkärikonsultaatiota ja meripelastuksen ensihoitotehtäviä meri- ja saaristoalueilla.

Esitutkinta on menettely, jolla viranomainen pyrkii selvittämään rikokseksi epäillyn tapahtuman olosuhteet. Esitutkinta käynnistetään, jos on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen (ns. syytä epäillä -kynnys). Esitutkinta käynnistetään virallisen syytteen alaisissa rikoksissa uhrin tahdosta riippumatta ja asianomistajarikoksissa uhrin tahdosta riippuen uhrin vaatiessa rikoksesta epäillylle rangaistusta.

Raja - tiedote