Hoppa till innehåll

Puhas Meri-oljebekämpningsövning utanför Tallinn

Utgivningsdatum 3.6.2025 10.59 | Publicerad på svenska 3.6.2025 kl. 16.40
Typ:Nyhet
Alukset harjoittelevat Itämerellä.

Puhas Meri-oljebekämpningsövningen med estniska flottan som värd anordnas på havsområdet utanför Tallinn samt i Muuga hamn den 2–4 juni.

Utöver de estniska enheterna deltar Gränsbevakningsväsendets bevakningsfartyg Turva i övningen tillsammans med oljebekämpningsfartyget Grisslan som konkurrensutsattes av Gränsbevakningsväsendet. Dessutom anländer Europeiska sjösäkerhetsbyrån EMSAs mellanlagertankfartyg M/T Vingaren från Danmark för att delta i övningen.

Finländska sakkunniga från Gränsbevakningsväsendet deltar i övningen. Genom deltagande i övningen utvecklas Finlands beredskap att agera både som den som bistår och den som tar emot bistånd i bekämpning av miljöskador vid en multinationell miljöolycka.

Övningsscenario: kollision av tankfartyg och fraktfartyg

Övningens utgångsläge är en inbillad kollision mellan ett oljetankfartyg och ett fraktfartyg, vilket medför att råolja läcks ut i havet. I övningsscenariot ber Estland om internationellt bistånd för minimering av miljöskador.

Estland har anordnat Puhas Meri-övningar ända sedan början av 2000-talet. Med hjälp av övningarna utvecklas särskilt det internationella samarbetet då man får bekanta sig med de övriga deltagarländernas materiel och dess förmågor vid bekämpning av miljöskador. 

Övningen börjar med en larmövning och utsändning av en internationell begäran om bistånd. På tisdag övas samarbetet i insamling av det inbillade oljebältet samt förflyttning av insamlad olja från bekämpningsfartyg till EMSAs mellanlagertankfartyg samt till Muuga oljehamn. 

Gemensamma övningar, gemensamma handlingsförmågor

Under övningen bildas och delas gemensam lägesbild med hjälp av Gränsbevakningsväsendets MERT-databas, som har utvecklats för ledning av bekämpning av marina miljöskador samt för förmedling av lägesbild. Efter övningen får bekämpningsfartygens besättning även bekanta sig med Vingaren-fartyget.

I en stor maritim miljöolycka behövs det alltid internationellt samarbete och åtminstone de närmaste grannländernas stöd. Gemensamma övningar utvecklar aktionsberedskapen vid internationella bekämpningsoperationer, när man lär känna grannländernas verksamhetsmodeller och aktörernas prestationsförmågor bättre för varje år som går.

Flera aktörer och europeiskt stöd

I enlighet med räddningslagen sörjer Gränsbevakningsväsendet för räddningsverksamhet vid oljeskador och fartygskemikalieolyckor som skett på Finlands territorialvatten och ekonomiska zon samt samordnar beredskapen för detta.  Välfärdsområdets räddningsverk svarar för bekämpningsåtgärder på kustområdet och på stränder. I Finland är bekämpning av miljöskador flermyndighetsverksamhet, i vilken deltar såväl Försvarsmakten, statliga affärsverk som sakkunniginrättningar.

Europeiska sjösäkerhetsbyrån EMSA erbjuder sakkunnigehjälp och operativt stöd för sjöfartssäkerhet och bekämpning av maritima miljöskador. Största delen av EMSAs verksamhet är förebyggande, såsom uppföljning av lagstiftningens tillämpning samt bedömning av dess effektivitet. Den Europeiska sjösäkerhetsbyrån agerar dock även reaktivt: den till exempel tillhandahåller EU-länderna bekämpningsfartyg i samband med oljeskador till havs. För närvarande har EMSA en pågående konkurrensutsättning för att få ett beredskapsfartyg för oljebekämpning till norra Östersjöområdet.