Hoppa till innehåll

Gränsbevakningsväsendets plan för östgränsens stängsel har blivit färdig

Utgivningsdatum 27.9.2022 16.20 | Publicerad på svenska 28.9.2022 kl. 15.59
Pressmeddelande

Gränsbevakningsväsendet uppskattar det nödvändigt att bygga ett stängsel längs en del av östgränsen på grund av förändring i Finlands säkerhetsmiljö. Stängslet byggs inte längs hela gränsens längd, utan på mer riskabla områden, såsom vid gränsövergångsställen och deras närområden.

Största delen av stängslet skulle byggas i gränsövervakningens fokusområde i Sydöstra Finland. I denna situation avviker vår östgräns inte från andra delar vid Europeiska unionens östra landgränser, dit hinderstängsel redan har byggts.

I enlighet med planen som nu färdigställts skulle stängslet byggas på en sträcka på 130–260 kilometer längs vår 1300 kilometer långa östgräns. Dock är lösningen inte enbart stängslet, utan det skulle vara en del av en helhet som beaktar personresurserna, taktiken och tekniken. Hinderstängslet i sig skulle vara en helhet som består av stängsel, teknisk övervakning och väg. Denna helhet skulle på ett betydande sätt stödja kontroll av störningar vid gränsen.  Ett fysiskt hinderstängsel som sådan är nödvändig i en situation av omfattande inresa, då den fördröjer avancering och styr eventuella folkhopar. 

Beslutet om byggandet av stängslet fattas på politisk nivå, eftersom projektet är ytterst vittgående och dyrt, kostnadsuppskattningen rör sig kring hundratals miljoner euro.

Gränsbevakningsväsendet har beredskap att inleda byggandet av hinderstängslet under loppet av detta år. Byggandet av det planerade hinderstängslet tar enligt beräkningar 3–4 år, beroende på finansieringen och anskaffningens smidighet. Den detaljerade planen är ett sekretessbelagt myndighetsdokument i enlighet med 24 § 1 mom. 5 och 9 punkten i Offentlighetslagen.

Ytterligare information [email protected]; medietelefon 050 456 2862 (vardagar 0800–1600)
 

Visionbild

Östgränsens hinderstängsel