Hyppää sisältöön

Suomenlahden merivartioston viikko 22/2023

Julkaisuajankohta 6.6.2023 15.58
Tiedote
Vartiolaiva Turva ja USCGC Eagle satamassa.

Viikon kohokohtina olivat merivartioinnin vuosipäivä ja USCGC Eaglen vierailu Helsingissä.

Rajatarkastukset ja ulkomaalaislainsäännöksiin liittyvät tarkastukset

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkorajaliikenteessä suoritettiin viikon 22 aikana 69 233 (vko 21: 67 891) rajatarkastusta ja 37 (vko 21: 540) ulkomaalaislainsäännöksiin liittyvää tarkastusta. 

Ulkomaalaisvalvonta on ulkomaalaislain ja sen nojalla annettujen säännösten noudattamisen valvontaa ja laittoman maassa oleskelun torjuntaa.

Viikon 22 aikana Sataman rajatarkastusyksikkö suoritti toiminta-alueellaan partiointia ja ulkomaalaisvalvontaa sekä rajatarkastuksia risteilyalusliikenteessä. Viikon aikana Helsingin satamiin saapui yhteensä seitsemän (vko 21: 4) risteilyalusta, joiden miehistölle ja matkustajille tehtiin yhteensä 58 (vko 21: 28) rajatarkastusta. Helsingin satamassa suoritettiin ulkomaalaisvalvontaan liittyviä tarkastuksia kaksi (vko 21: 162). 

Rajatarkastuksilla tarkoitetaan rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi suoritettavia rajanylityksen tai sen aikomuksen perusteella toteutettavia henkilön sekä hänen tavaroidensa ja kulkuneuvonsa tarkastamista ja henkilöiden kuulemista.

Helsingin satamissa pysähtyy vuoden 2023 aikana yhteensä 93 risteilijää aikavälillä 15.4-30.9. Tämän risteilykauden aikana yksikään risteilijä ei saavu Schengen-alueen ulkopuolelta tai poistu suoraan Suomesta sinne, joten rajatarkastukset kohdistuvat lähinnä miehistönvaihdon yhteydessä alukselta poistuviin ja/tai alukselle saapuviin miehistön jäseniin. Joskus poikkeustapauksessa myös matkustaja saattaa poistua risteilyltä kesken kaiken lentoteitse, esimerkiksi sairastapauksen johdosta, jolloin matkustajalle tehdään tulotarkastus satamassa.

Merivartiostossa käsitellyt ulkomaalaisasiat

Viikolla 22 Suomenlahden merivartiosto suoritti Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa kaksi pääsyn epäämistä. Turvapaikkahakemuksia otettiin vastaan 12 kappaletta ja tilapäiseen suojelun hakemuksia 13. 

Pääsyn epäämisellä tarkoitetaan ulkomaalaislaissa kolmannen maan kansalaisen maahantulon estämistä ulkorajalla siten kuin siitä säädetään Schengenin rajasäännöstössä.

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun myöntäminen mahdollistaa sen, että suojelua voidaan tarjota rajatulle joukolle nopeassa ja turvapaikkamenettelyä kevyemmässä prosessissa.

Merivartiostossa 9 uutta esitutkintaa

Viikon 22 aikana merivartiostossa aloitettiin yhdeksän (vko 21: 6) uutta esitutkintaa. Rikostorjuntayksikön käynnistämissä esitutkinnoissa rikosnimikkeinä oli muun muassa laittoman maahantulon järjestäminen, väärennysaineiston hallussapito, luotsausrikkomus ja valtiorajarikos.

Esitutkinta on menettely, jolla viranomainen pyrkii selvittämään rikokseksi epäillyn tapahtuman olosuhteet. Esitutkinta käynnistetään, jos on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen (ns. syytä epäillä -kynnys). Esitutkinta käynnistetään virallisen syytteen alaisissa rikoksissa uhrin tahdosta riippumatta ja asianomistajarikoksissa uhrin tahdosta riippuen uhrin vaatiessa rikoksesta epäillylle rangaistusta.

Merelliset tehtävät

Viileä sää on pitänyt vesiliikenteen vuodenaikaan nähden melko vähäisenä, joten tehtävämäärät merellä ovat pysyneet varsin maltillisina. Viikon 22 aikana oli 22 (vko 21: 18) meripelastus- ja avustustehtävää sekä viisi (vko 21: 4) osallistumista toisen viranomaisen tehtävään. Merkittävin tehtävä oli torstaina, kun vesibussi ajelehti konevikaisena Seurasaarenselällä Helsingissä, kyydissään noin 50 matkustajaa. Vesibussi hinattiin yksiköiden toimesta suojasatamaan ja matkustajat pääsivät turvallisesti mantereelle.

Meripelastus on ihmishenkien pelastamista ja turvaamista hätä- ja vaaratilanteissa merialueella. Meripelatukseen sisältyy monenlaisia tehtäviä, kuten merihätään joutuneiden ihmisten pelastamista, onnettomuuksien ennaltaehkäisyä, kadonneiden etsintää, lääkärikonsultaatiota ja meripelastuksen ensihoitotehtäviä meri- ja saaristoalueilla.

Rajavartiolaitos on johtava meripelastusviranomainen Suomessa. Vastaamme meripelastustoimen järjestämisestä. Tehtäviä johdetaan meripelastuksen johtokeskuksista Helsingistä (Suomenlahden merivartiosto) ja Turusta (Länsi-Suomen merivartiosto).

Muita tapahtumia

1. kesäkuuta merivartiostossa juhlittiin merivartioinnin vuosipäivää merikeskus Vellamossa, Kotkassa. Juhlallisessa tilaisuudessa kuultiin muun muassa Suomenlahden merivartioston komentajan juhlapuhe ja palkittiin ansioituneita henkilöitä sekä tahoja. Samassa yhteydessä juhlistettiin museoalus Telkän avautumista vieraille. Juhlayleisö sai kuulla Telkän tarinan alkuvuosista nykypäivään. Lisäksi heillä oli mahdollisuus päästä tutustumaan Telkkään. Merivartioinnin vuosipäivää vietetään vuonna 1930 perustetun Merivartiolaitoksen kunniaksi. Merivartiolaitos liitettiin osaksi Rajavartiolaitosta vuonna 1945. 

Yhdysvaltain rannikkovartioston purjelaiva USCGC Eaglen vierailu Helsingissä 1.-4.6. työllisti myös merivartiostoa. Suomenlahden merivartiosto vastasi vierailun käytännön järjestelyistä. Vierailu toimi osana Rajavartiolaitoksen ja Yhdysvaltain rannikkovartioston välistä yhteistoimintaa ja tuki osaltaan organisaatioiden yhteisiä tavoitteita merellisen turvallisuuden edistämiseksi. USCGC Eagle sekä Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva kiinnittyivät Katajanokan laituriin 1. kesäkuuta. Turvalla järjestettiin avoimet ovet lauantaina 3. kesäkuuta yhdessä USCGC Eaglen kanssa. Vierailijoita aurinkoisena päivänä riitti, kävijöitä oli yli 3500. 

Suomenlahden merivartioston lipputaulun luovutus.

Suomenlahden merivartioston komentaja kommodori Risto Jääskeläinen luovuttaa Suomenlahden merivartioston lipputaulun Suomen merimuseolle.

Raja - tiedote