Hyppää sisältöön

Suomenlahden merivartioston juhannus 23.-26.6.2022

Julkaisuajankohta 26.6.2022 20.21
Tiedote
Merivartija suorittamassa vesiliikenteen valvontaa merellä.

Juhannuksen tehtävämäärät merialueella ovat toistaiseksi olleet tavanomaista kesäviikonloppua vastaavat huolimatta ajankohdalle poikkeuksellisen helteisestä säästä. Vapaa-ajan vesiliikennettä oli juhlapyhinä päiväsaikaan paikoitellen runsaasti liikenteessä rannikolla ja saaristossa, mutta vakavilta onnettomuuksilta on Suomenlahdella toistaiseksi vältytty. Merivartioston tietoon ei ole sunnuntai-iltapäivään mennessä tullut yhtään hukkumistapausta koko Suomenlahden alueelta.

Meripelastustehtävät

Ilmakuvassa Suomenlinna ja meriliikennettä.

Suomenlahden merivartioston toiminta-alueella oli juhannuksen aikana sunnuntai-iltapäivään klo 18.00 mennessä 50 meripelastus- ja avustustehtävää. Osallistumisia toisen viranomaisen tehtävään oli 13. 

Juhannuksen merkittävin meripelastustapahtuma oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä meripelastuksen hätätilanne Kotkan Mussalossa, jossa etsittiin mahdollista hukuksiin joutunutta ihmistä merestä. Etsintään osallistui Suomenlahden merivartioston alusyksiköiden lisäksi useita muita yksiköitä Kotkan meripelastusyhdistys ry:stä, Kymenlaakson pelastuslaitokselta sekä Vartiolentolaivueen meripelastushelikopteri. Pinta- ja vedenalaisetsinnät päättyivät tuloksettomina ja pidetään todennäköisenä, ettei ihmisiä ole ollut tapahtuma-aikaan veden varassa.  

Vesiliikennettä valvottiin perinteiseen tapaan juhannuksen aikana merivartiostossa tehostetusti. Vartiostossa suoritettiin 592 kappaletta vesiliikennesäännöksiin liittyviä tarkastuksia. Puhalluskokeita seulonta-alkometrillä tehtiin 705 kappaletta, joista vesiliikennejuopumuksesta epäillään 15 tapauksessa sekä kahdessa tapauksessa vesiliikennerikosta.

Rajanylityspaikat

Suomenlahden merivartioston merellisten valvontatoimenpiteiden lisäksi rajanylityspaikoilla on juhlapyhistä huolimatta jatkettu rajavalvontaa. Lentoliikenteessä rajanylitysten määrä Schengen -alueen ulkorajoilla on kasvanut viime vuoteen verrattuna kuusinkertaiseksi, mikä johtuu pääosin niin kansallisten kuin kansainvälisten koronarajoitusten lieventymisestä. Rajanylitysliikenteen rajoitukset Suomeen poistuvat kokonaan ensi viikolla 1.7. alkaen. Maahantulorajoitukset sekä tartuntatautilaissa säädetty todistusten esittämisvelvollisuus sekä rajatestaus lakkaavat yhdenaikaisesti.

Helsinki-Vantaan lentoasema

Suomenlahden merivartiosto suoritti Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkorajaliikenteessä 25.5. mennessä 29 542 rajatarkastusta sekä kolme ulkomaalaissäännöksiin liittyvää tarkastusta.

Helsingin satama

Helsingin satamassa suoritettiin 25.5. mennessä 113 kpl ulkomaalaisvalvonnan tarkastusta. 

Huvialusliikenteen rajatarkastukset

Huvialusliikenteen rajanylityspaikoilla suoritettiin rajatarkastukset yhteensä kuudelle maasta lähteneen huvialuksen miehistöille. 

Raja - tiedote