Skip to Content

Båtförare, förbered dig omsorgsfullt innan du ger dig ut på sjön

Utgivningsdatum 9.2.2023 9.23 | Publicerad på svenska 9.2.2023 kl. 9.33
Pressmeddelande
Svävare i vatten.

Båtliv är populärt, och det finns också många nya båtförare på sjön. Transport- och kommunikationsverket Traficom, polisen, Gränsbevakningsväsendet och Trafikledsverket vill påminna alla båtförare om vikten av att förbereda sig.

Innan man ger sig ut på sjön måste man utse en befälhavare, som ansvarar för att ge anvisningar till alla som befinner sig i båten och för deras säkerhet. Befälhavaren ska ha tillräcklig ålder, förmåga och skicklighet för att framföra båten och en ansvarsfull inställning till båttrafik. Båtens befälhavare ska följa god sjömanssed. Hit hör framför allt att följa reglerna för sjötrafik samt att ta hänsyn till andra som rör sig på vattnet och förutse förhållandena. Repetera i synnerhet väjningsreglerna innan båtsäsongen börjar. På sjön finns ingen förkörsrätt, bara väjningsplikt.

Bedöm förhållandena för båtfärden – kontrollera båten och utrustningen

Båtens befälhavare ansvarar också för att bedöma hur lämplig och trygg båten är i de rådande och förväntade väderförhållandena. När man känner sin båt och sina egna förmågor kan man fatta bättre beslut om när det är tryggt att ge sig ut på sjön och när det inte är det. 

Om färden kräver ruttplanering ska du ta med dig ett aktuellt sjökort. Berätta för dina anhöriga eller andra närstående vilken rutt du planerar att ta. Ha också båtens registreringsbevis och andra nödvändiga dokument i båten.

”Gå regelbundet igenom båtens och utrustningens skick. Båten ska, beroende på storlek, vara försedd med öskar eller länspump samt paddel, åror eller ankare med lina. I en motorbåt behövs också en fungerande handbrandsläckare. Var och en som befinner sig i båten ska ha en godkänd flytväst eller annat flytplagg i lämplig storlek, som man ska ha på sig eller inom räckhåll”, säger Kimmo Patrakka, ledande sakkunnig på Traficom.

Repetera väjningsreglerna och ge dig ut på sjön bara när du är nykter

För att kunna agera på ett säkert sätt måste båtföraren ha full funktionsförmåga och vara uppmärksam. Alkohol har har varje år en andel i många dödsfall med koppling till båtar, och orsakar också mindre olyckor och egendomsskador på sjön. Det bästa alternativet är att bara åka båt när man är nykter.

”Repetera väjningsreglerna och god sjömanssed innan du ger dig ut på sjön”, uppmanar Joona Castren, chef för sjöräddningscentralen i Helsingfors. Han uppmanar också alla som rör sig på sjön att spara sjöräddningens nödnummer 0294 1000 i sin telefon.

Minneslista för den som ska ge sig ut på sjön

1.    Se till att du känner din båt och att den är hel och säker. Kontrollera också utrustningens skick och att du har med dig allt du behöver.
2.    Kontrollera förhållandena för båtfärden innan du ger dig iväg.
3.    Om färden kräver ruttplanering ska du också ta med dig ett aktuellt sjökort. Berätta för dina närstående vilken rutt du planerar att ta.
4.    Se till att du har tillräckligt med bränsle och en del i reserv.
5.    Lär dig väjningsreglerna. Bekanta dig med sjötrafiklagen och befälhavarens ansvar.
6.    Spara sjöräddningens nödnummer i din telefon: 0294 1000. På insjöarna gör man nödanmälan till telefonnumret 112.
7.    Ge dig ut på sjön endast när du är nykter. Ta på dig flytväst eller något annat flytplagg före färden eller ha det lättillgängligt.

Du kan träffa sakkunniga från Traficom, polisen, Gränsbevakningsväsendet och Trafikledsverket på Vene 23 Båt-mässan 10–19.2.2023 i myndigheternas gemensamma monter 6e60 i Mässcentrum. 

Gränsbevakningsväsendet tar emot föråldrade nödsignaler i samband med mässan Vene 23 Båt den 11.2. och 18.2., mellan 10:00 och 14:00. Hämtning sker i omedelbar närhet av norra entrén. En tjänstebil från gränsbevakningen är på plats.

Ytterligare information:
Kimmo Patrakka, ledande sakkunnig, Transport- och kommunikationsverket Traficom, tfn 029 534 6450, [email protected]
Joona Castren, sjöräddningscentralschef, Gränsbevakningsväsendet, tfn 029 542 6901, [email protected] 
Simo Kerkelä, enhetschef, Trafikledsverket, underhåll av havsfarleder 029 534 3354, [email protected]
Jukka Grönlund, överkonstapel, Helsingfors polisinrättning, båtpolis, [email protected] och [email protected], tfn 029 547 1666

Raja – pressmeddelande