Teknillinen toimiala
Rajavartiolaitoksen esikunnan teknillisen osaston tehtävänä on varmistaa, että Rajavartiolaitoksella on käytössään nykyaikaiset ja tehokkaat varusteet, laitteet, kulkuneuvot, toimitilat sekä tieto- ja valvontajärjestelmät. Teknillinen osasto myös huolehtii, että näiden kunnossapito ja muut teknilliset peruspalvelut on toteutettu tarpeiden mukaisesti.
Vuonna 2023 Rajavartiolaitos on vastannut Suomen turvallisuusympäristön nopeisiin muutoksiin jatkamalla materiaalisen valmiutensa kehittämistä. Yleinen kustannustason nousu on heijastunut myös Rajavartiolaitoksen hankintojen ja hankkeiden toimeenpanoon.
Uudistuksia tiedonhallintaan ja kyberturvaan
Uuden tieto- ja kyberturvallisuusyksikön perustaminen keväällä 2023 täydensi ja vahvisti Rajavartiolaitoksen tiedonhallintaa. Yksikön tehtävänä on kehittää ja toteuttaa tulevina vuosina ratkaisuja, jotka suojaavat ja vahvistavat Rajavartiolaitoksen digitaalista infrastruktuuria.
Rajavartiolaitoksen teknisten maarajan ja merialueen valvontajärjestelmien peruskorjaamista ja uudistamista jatkettiin RAVALU I-II hankkeissa. Hankkeiden myötä Rajavartiolaitokselle hankittiin muun muassa partioiden käyttöön lisää drone-kalustoa. Vuonna 2023 käynnistettiin Rajavartiolaitoksen operatiivisten tietojärjestelmien uudistamishanke, RAVALU III. Operatiivisten tietojärjestelmien uusiminen jatkuu vaiheittainen vuoteen 2027 asti.
Rajavartiolaitos jatkoi vuoden 2023 aikana aktiivista osallistumistaan Euroopan unionin Älykkäät rajat -hankekokonaisuuteen sisältyvien rajanylitystietojärjestelmän (EES) ja Euroopan matkustustieto- ja lupajärjestelmän (ETIAS) käyttöönoton valmisteluun.
Toimitilojen kehittäminen
Rajavartiolaitos jatkoi kolmen merkittävän (Ivalon, Onttolan ja Immolan kasarmialueet) kiinteistöhankkeen toimeenpanoa yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Ivalon kasarmialueen hankkeessa valmistui majoitus- ja autohuoltotilat sekä poliisin kanssa yhteinen viranomaiskiinteistö. Immolan kasarmialueen hankkeessa aloitettiin Raja- ja merivartiokoulun peruskorjaus. Onttolan kasarmialueen hankkeessa valmistui käyttöön sotilaskoti- ja liikuntarakennus. Hankkeet jatkuvat edelleen suunnitelmiensa mukaisesti.
Merivartiotoiminnan infrastruktuurin osalta Rajavartiolaitos jatkoi merivartioyksiköiden tukeutumisratkaisujen kehittämistä. Vuonna 2023 Tammisaaren merivartioasema siirtyi Lappohjaan. Lappohjaan keskitettiin myös Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaivojen tukitoiminnot sekä Hankoniemen ympäristövahinkojen torjunnan varastot.
Rajavartiolaitoksen Itärajan esteaita -hankkeen (IE) toimeenpano eteni tehtyjen päätösten mukaisesti. Vuoden 2023 aikana erilaisia toteutusratkaisuja pilotoitiin Imatran Pelkolassa ja Immolassa. IE-hankkeen toisen vaiheen toimeenpano on aloitettu ensisijaisilla kohdealueilla, rajanylityspaikat ja niiden läheiset alueet. Esteaidan rakentaminen jatkuu vuoteen 2026 saakka.
Uutta kalustoa vanhentuneen tilalle
Rajavartiolaitoksen kahden uuden ulkovartiolaivan rakentaminen eteni suunnitelman mukaisessa aikataulussa. Vuoden 2023 lopussa alkoivat ensimmäisen laivan rakennustyöt. Uusilla laivoilla korvataan kaksi vanhentunutta Tursas-luokan laivaa sekä käytöstä poistettu vartiolaiva Merikarhu. Rajavartiolaitoksen uudet ulkovartiolaivat otetaan operatiiviseen käyttöön vuosina 2025 ja 2026.
Rannikkovartioveneiden vanhentuneen kaluston korvaaminen saatiin valmiiksi vuonna 2023. PV 08 -partioveneluokan elinkaarta päivitettiin ja ensimmäiset seitsemän päivitettyä venettä otettiin käyttöön vuonna 2023. Viime vuonna Rajavartiolaitos vastaanotti kolme uutta ilmatyynyalusta. Käytössä olevat jääkulkuneuvot korvataan kevytilmatyynyaluksilla vuoteen 2026 mennessä. Rajavartiolaitos jatkoi viime vuonna AV-luokkansa apuvenekaluston yhtenäistämistä.
Rajavartiolaitos hankkii valvontalentokoneiden korvaamishankkeessa (MVX-hanke) vanhentuneiden Dornier-valvontalentokoneiden tilalle kaksi uutta miehitettyä monitoimilentokonetta. Vuoden 2023 aikana järjestettiin hankintaan liittyvä neuvottelukierros toimittajaehdokkaiden kanssa sekä evaluoitiin eri konetyyppejä ja valvontajärjestelmiä. Valituksi tulevan toimittajan kanssa solmitaan hankintasopimus kesäkuussa 2024. Uudet valvontalentokoneet otetaan Rajavartiolaitoksen operatiiviseen käyttöön vuosien 2026–2027 aikana.