Kansainvälinen yhteistyö

Rajavartiolaitoksen kansainvälinen yhteistyö on muuttuneessa turvallisuusympäristössä korostunut merkitykseltään. Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistoiminnan painopisteenä olivat kahdenvälinen yhteistyö avainkumppaneiden kanssa sekä vaikuttaminen EU:n rakenteissa valmisteltuun lainsäädäntöön. Yhteistyöllä on mahdollistettu Rajavartiolaitoksen varautumiseen liittyen tehostettu tilannekuvan vaihto sekä luotu edellytykset kahdenvälisen rajaturvallisuusavun vastaanotolle kehittyvässä rajaturvallisuustilanteessa.

Osana Euroopan raja- ja merivartiostoa Rajavartiolaitos on jatkanut velvoitteittensa mukaista osallistumista sen pysyvän joukon toimintaan. Pysyvän joukon henkilöstön käyttöä myös laajennettiin rajaturvallisuuden häiriötilanteen hallintaan liittyen loppuvuodesta ja tilanteen seurantaa jatketaan yhdessä Frontexin kanssa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vaikuttanut edelleen Itämeren ja arktisen alueen puitteissa tapahtuvaan rannikkovartiostoyhteistyöhön. Yhteistyömuotoja on kuitenkin pyritty edistämään yhteistyötä edelleen tiivistämällä.

Kahden- ja monenvälinen yhteistyö

Kahden- ja monenvälisellä yhteistyöllä ylläpidettiin sopimusten mukaista rajajärjestystä ja varauduttiin yhteisesti vastaamaan rajatilanteessa ilmeneviin haasteisiin. Rajavartiolaitos on tiivistänyt yhteistyötä naapurimaiden, erityisesti Viron, Norjan, Latvian, Liettuan ja Puolan kanssa, päämääränä aktiivinen tiedonvaihto sekä yhteinen varautuminen ja kahdenvälisen tuen antaminen rajaturvallisuuden erilaisissa häiriötilanteissa.

Vallitsevassa tilanteessa Suomen ja Venäjän rajaviranomaisten yhteistyö on pääosin toteutunut sopimusten ja suunnitelmien mukaisesti, painottuen rajaturvallisuuden kannalta välttämättömien operatiivisten kysymysten ratkaisemiseen. Kolmikantainen yhteistyö Suomen, Viron ja Venäjän sekä Suomen, Norjan ja Venäjän rajaviranomaisten välillä on ollut keskeytettynä vuonna 2023.

Frontex-operaatioihin osallistuminen

Rajavartiolaitos osallistui vuonna 2023 Euroopan raja- ja meriturvallisuusviraston Frontexin operaatioihin eurooppalaisesta raja- ja merivartiostosta annetun asetuksen velvoitteiden mukaisesti. Kokonaisuudessaan lyhyitä, korkeintaan neljän kuukauden mittaisia komennuksia Frontex-operaatioihin kertyi yhteensä 254 operaatiokuukautta. Lisäksi Rajavartiolaitos lähetti Frontexin operaatioiden käyttöön kymmenen pitkäaikaisella komennuksella olevaa rajavartijaa. Operaatiovuorokausien määrä jatkoi edelleen kasvuaan osallistumistason suunnitelmallisen noston ja Frontex-operaatioiden kasvaneiden resurssitarpeiden vuoksi.

Rajavartiolaitos isännöi kuukausittain Frontexin pysyvän joukon virkamiehiä itärajan rajavartiostoissa sekä Helsinki-Vantaan ja Lapin lentokentillä. Loppuvuodesta 2023 isännöitävien pysyvän joukon jäsenten määrää itärajallamme nostettiin merkittävästi itärajan tilanteen edellyttämän rajavalvonnan resurssien kasvattamisen myötä. Tämän lisätuen tehokas käyttöön saaminen ja käyttö oli mahdollista muun muassa siksi että Rajavartiolaitos on yhdessä Frontexin kanssa kehittänyt viime vuosina kansainvälisen tuen vastaanottovalmiuksiaan. Tähän kehitystyöhön liittyen Frontex osallistui syksyllä 2023 Rajavartiolaitoksen johdolla järjestettyyn laajamittaisen laittoman maahantulon moniviranomaisharjoitukseen.  

Rannikkovartiostoyhteistyö

Rajavartiolaitos toimi Pohjois-Atlantin rannikkovartiostofoorumin (North Atlantic Coast Guard Forum, NACGF) puheenjohtajana vuonna 2023. Rajavartiolaitoksen puheenjohtajuuskausi päättyi lokakuussa 2023 järjestettyyn NACGF-päällikkökokoukseen, johon osallistui yli 50 rannikkovartiostoviranomaisten päällikköä ja asiantuntijaa. Rajavartiolaitoksen puheenjohtajuuskauden teemana oli autonomiset ja miehittämättömät järjestelmät.

Itämeren alueen rajavalvonta- ja rannikkovartiostoyhteistyö (Baltic Sea Region Border Control Cooperation, BSRBCC) jatkoi toimintaansa haasteellisessa toimintaympäristössä pandemian jälkeen ja Venäjän käynnistettyä hyökkäyssodan Ukrainaan. Yhteistoimintaa jatkettiin ilman Venäjän osallistumista yhteistyöhön. Puolan puheenjohtajuuskausi päättyi marraskuussa 2023 järjestettyyn BSRBCC-päällikkökokoukseen, jossa foorumin vetovastuu luovutettiin edelleen Suomelle.

Eurooppalaisen merialueiden yhteisen tietojenvaihtoympäristö CISE:n (Common Information Sharing Environment) kehittämistä jatkettiin vuoden 2023 aikana. Kyseessä on EU-jäsenvaltioiden hanke, jonka tarkoituksena on yhdistää eri maiden merialueiden valvonnan tietojärjestelmät yhteen ja samaan ympäristöön, jonka kautta voidaan vaihtaa valvontatietoja suoraan tietojärjestelmien välillä. Vuoden lopussa CISE:n kehitys siirtyi operatiiviseen tietojenvaihdon vaiheeseen. Rajavartiolaitos jatkoi valmiutta aloittaa tietojen vaihto CISE:n kautta.