Rajavartiolaitoksen johdon katsaus

Rajavartiolaitos laati historiansa ensimmäisen vastuullisuussuunnitelman vuonna 2021. Suunnitelma on samalla Rajavartiolaitoksen sitoumus kestävään kehitykseen. Vastuullisuusraportissa kuvataan, kuinka työmme on lähtenyt käyntiin.

Monialaisena viranomaisena Rajavartiolaitoksella on oivat mahdollisuudet edistää vastuullisuutta ja kestävää kehitystä useilla eri aloilla. Laajalla tehtäväkentällä arkinen, hyvin tehty työmme vahvistaa myös vastuullisuustavoitteiden saavuttamista, olipa kyseessä sitten vaikkapa ympäristövahinkojen torjunta tai runsaslukuiset asiakaskohtaamiset rajatarkastuksia tai merellistä valvontaa hoitaessamme.

Vastuullisuussuunnitelmaa laatiessamme valitsimme viisi erityistä tavoitetta YK:n 17:a kestävän kehityksen tavoitteesta. Tavoitteita valitessamme tunnistimme kokonaisuudet, joiden osalta voimme edelleen kehittää toimintaamme voimakkaasti ja samalla edistää vastuullisuustavoitteiden saavuttamista kansallisesti. Raportista näemme, että olemme lähteneet hyvin liikkeelle, mutta työtä on vielä paljon tehtävänä sekä oman jalanjälkemme pienentämiseksi että kädenjälkemme kasvattamiseksi.

Rajavartiolaitos on sitoutunut asettamiensa tavoitteiden saavuttamiseen. Samalla arvioimme jatkuvasti, voisimmeko tehdä vielä enemmän. Samaan kannustan jokaista Rajavartiolaitoksessa palvelevaa tehtävään katsomatta. 

Pasi Kostamovaara
Kenraaliluutnantti
Rajavartiolaitoksen päällikkö