Verksamhetsmiljön

Rysslands anfallskrig mot Ukraina och Finlands militärallians har ändrat Finlands säkerhetsmiljö på ett grundligt och långsiktigt sätt. På Gränsbevakningsväsendets omfattande arbetsfält är de traditionella hoten och beredskapen för dem är fortfarande aktuella, men vid sidan om dem måste man också förbereda sig på nya säkerhetshot. Hybridpåverkan som stater riktar mot andra stater har ökat.

Urvalet av medel som används är vidsträckt. Därtill har förutsägbarheten av säkerhetsmiljön blivit försämrad och utvecklingens kursändringar kan vara överraskande.

Gränsen mellan normala, störnings- och undantagsförhållanden har blivit ännu suddigare. Brottsliga och statliga gränsöverskridande aktörer utnyttjar varandra i allt högre grad. Omfattande migration pågår från områden där man mest drabbats av kriser, fattigdom eller klimatförändringens inverkan. Sektorövergripande och samtidiga händelser som äventyrar gräns- och sjösäkerheten är möjliga.

Östersjöområdet har blivit ännu viktigare för Finlands ekonomi och kristålighet. Statlig påverkan är möjlig också på Östersjön. Risker för stora maritima flertypsolyckor och störningar samt miljöolyckor förblir på hög nivå.

Gränsbevakningsväsendets viktigaste interna strategiska påverkansfaktorer till följd av förändringarna i verksamhetsmiljön och för att hantera dem är säkerställandet av tillräckliga resurser, rekrytering av kompetent personal och kompetensledning samt förmågan att utnyttja och introducera nya innovationer och teknologi.