Militärt försvar av landet och försvarsberedskap
Gränsbevakningsväsendets beredskap och förmåga att säkra territoriell integritet och delta i militärt försvar av landet är omedelbar. Som en del av Finlands nationella försvarssystem deltar Gränsbevakningsväsendet i Natos gemensamma försvar.
Gränsbevakningsväsendets ställning och uppgifter i militärt försvar av landet upprätthålls starkt. Gränsbevakningsväsendets samarbete med Försvarsmakten är tätt och kontinuerligt. Beredskapens fokusområden är östgränsen, östra Finska viken samt Åland. Territorialövervakning och tryggande av den territoriella integriteten tillhör alla Gränsbevakningsväsendets uppgifter.
Gränsbevakningsväsendets och gränstruppernas materiella beredskap och kompetens utvecklas till att möta den allt mer krävande säkerhetsmiljön. Gränstruppernas sammansättningar utvecklas i samarbete med Försvarsmakten.
Gränstruppernas värnpliktiga utbildas i tre utbildningsenheter, repetitionsövningar och frivilliga övningar. Personalens militära beredskaper upprätthålls på hög nivå.
Användningen av värnpliktiga som stöd för Gränsbevakningsväsendets uppgifter utvidgas i alla säkerhetssituationer.
Gränsbevakningsväsendets säkerhetsverksamhet och -kompetens förstärks inom alla nivåer av Gränsbevakningsväsendets verksamhet.
Gränsbevakningsväsendet deltar i Nato-samarbetet utifrån nationella försvarets utgångspunkt. Gränsbevakningsväsendets samarbetsförmåga säkerställs genom att delta i försvarsplaneringen och centrala övningar, med samordnade lägesbilds- och ledningssystem samt personalutbildning. För att främja det gemensamma försvaret och den nationella säkerheten, placeras personal inom Natos strukturer. Gränsbevakningsväsendet bygger upp beredskapen att delta i operationer enligt sina uppgifter och förmågor.