Sjösäkerhet
Fortsatt närvaro och hög lednings- och aktionsberedskap i alla säkerhetsuppgifter upprätthålls till sjöss. Finlands system för sjöräddning och bekämpning av miljöskador kan anvisa hjälp åt alla som befinner sig i nöd, samt bekämpa miljöskador.
Omedelbar beredskap för säkerhetsuppgifter och synligheten inom havsområdet och i skärgården säkerställs. Med en aktuell lägesbild samt ständig lednings- och materielberedskap säkerställs genomförandet av sektorövergripande maritima säkerhetsuppdrag i alla förhållanden. För att upprätthålla säkerheten används satelliternas, luft- och ytfartygens samt undervattensverksamhetens prestationsförmågor i samverkan. Verksamhetens fokus fastställs och verkställs med aktuella riskbedömningar och planer.
Beredskapen för maritim omfattande påverkan förbättras i samarbete mellan de maritima myndigheterna. Gränsbevakningsväsendet deltar i utvecklingen av skyddet för den kritiska infrastrukturen till havs och säkerställer för sin del tillräckliga förmågor och juridiska förutsättningar att ingripa sådan verksamhet till havs som hotar Finlands intressen. Behoven för brottsbekämpning beaktas i övervakningsverksamheten och i räddningsuppdrag på havsområdet.
Sjösäkerheten och verksamhetsförmågan till havs förstärks genom att införa ny övervaknings- och räddningsmateriel. Två nya utsjöbevakningsfartyg tas i operativ användning före år 2026. Man förbereder sig på livscykelsuppdateringen av bevakningsfartyget Turva i början av 2030-talet. Patrullbåtsmaterielens livscykelsuppdatering genomförs före år 2026. Ny övervakningsflygmateriel tas i operativ användning före år 2027.
Handlingsförmågan i alla väderomständigheter säkerställs genom att ersätta den tunga luftkuddefarkostmaterielens prestationsförmåga före år 2027.
Nationella samarbetet mellan maritima säkerhetsmyndigheterna och dess samordning samt prestationsförmågor utvecklas med iakttagande av kraven i Europeiska unionens strategi för maritim säkerhet samt Natos påverkan på beredskapen och lägesbildssamarbetet.
Beredskap för hantering av sektorövergripande situationer utvecklas genom internationellt samarbete särskilt med Sverige och Estland samt kustbevakningsmyndigheterna som svarar för säkerhetsverksamheten i Östersjöområdet, andra nordiska länder, den arktiska regionen och Nordatlanten.
Övervakningsförmågor som fås av Europeiska unionen utnyttjas, fokuset ligger på Frontex och EMSA. Man deltar i utvecklandet av övervakningssystemen och de övriga förmågorna för att de bättre än förr ska möta behoven av norra Östersjöns verksamhetsmiljö under alla årstider.