Utbildning

Grundutbildningen för gränsbevakare och kadetter vid Gräns- och sjöbevakningsskolan ger ett gott utgångsläge för deras första uppgifter som gränsbevakare och officerare. Snabbt föränderliga situationer kräver kontinuerlig och omfattande fortbildning samt ett brett utbildningsinnehåll som kan anpassas till de aktuella behoven. Den utbildning som ges vid arbetsenheterna spelar också en viktig roll. Enhetligheten i utbildningen säkerställs genom Gräns- och sjöbevakningsskolans instruktörsutbildning. Det omfattande utbildningsinnehållet på webben stöder ett diversifierat lärande.

Från arbetspraktik till riktigt arbete

År 2023 utexaminerades fler personer än normalt från Gräns- och sjöbevakningsskolans grundkurs för gränsbevakare. På grund av den förändrade situationen vid gränsen gjordes den arbetspraktik som hör till slutskedet av studierna delvis i form av riktigt arbete. Även officerare – blivande kandidater och magistrar i militärvetenskaper – bistod vid sidan av sina studier i hanteringen av den allt mer ansträngda situationen.

I undervisningen och övningarna som gäller myndighetsverksamheten prioriteras kännedom om lagstiftningen och arbetssäkerhet, men också många andra frågor såsom mänskliga rättigheter, likabehandling, jämställdhet och ansvarsfullhet behandlas.

På grund av den minskade trafiken över östgränsen har man vid arbetsenheterna haft mer tid för utbildning, repetition och övningar. Mycket av det som övats under året kom också till praktisk nytta när gränsövergångsställena vid östgränsen stängdes.

Utbildningspaketen på webben utgjorde ett ypperligt tillägg som var till hjälp för att bl.a. ta i bruk ny utrustning och repetera tidigare lärdomar och därigenom skapa en enhetlig grund för den praktiska övningen.

Specialstyrkorna har en nyckelställning

Det specialgränsjägarkompani som verkar under Gräns- och sjöbevakningsskolan fortsatte sin högklassiga utbildning för specialstyrkor som riktades till både tjänstgörande beväringar och Gränsbevakningsväsendets personal. Enhetens personal deltog under året i flera repetitionsövningar och delade med sig av sin yrkeskunskap och kompetens inom Gränsbevakningsväsendet. Mot slutet av året stödde enhetens beväringar framgångsrikt Sydöstra Finlands gränsbevakningssektion i den gränssituation som snabbt uppstod.

Förstärkning inom sjöfartsutbildningen

År 2023 ackrediterade Transport- och kommunikationsverket Traficom Gräns- och sjöbevakningsskolan som utbildningsanordnare inom sjöfart och godkände Gräns- och sjöbevakningsskolans sjöfartsutbildningar i enlighet med skolans ansökan. Med stöd av lagen om transportservice och de nationella kraven i enlighet med Utbildningsstyrelsens föreskrifter grundade sig ackrediteringen på en bedömning av hur skolan uppfyller kraven i den internationella STCW-konventionen och STCW-koden angående normer för sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning.

Gräns- och sjöbevakningsskolan har en viktig roll vid uppbyggandet av sjösäkerhetskultur inom Gränsbevakningsväsendet. En sjösäkerhetskultur med betoning på säkra arbetssätt samt gott sjömanskap syns i Gräns- och sjöbevakningsskolans dagliga verksamhet. Under 2023 genomförde Gräns- och sjöbevakningsskolan sammanlagt 66 utbildningsveckor till sjöss. Det är centralt att vikten av sjöfart, sjömanskap och hänsynstagande till sjöss betonas för dem som utbildas, särskilt i början av karriären.  Förutom en fungerande sjösäkerhetskultur säkerställs det att utbildningen inkluderar de riskbedömningar som förutsätts i arbetarskyddslagstiftningen.

Samarbete ger mervärde

På nationell nivå är utbildningssamarbetet med andra myndigheter en del av vardagen. Gränsbevakningsväsendets tjänstemän har i allt större utsträckning deltagit i den undervisning som olika myndigheter ordnat. De huvudsakliga samarbetsaktörerna är Försvarsmakten, Polisen och Tullen. Det internationella utbildningssamarbetet med de baltiska länderna, Polen och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex har hållits på minst samma nivå som tidigare. De finländska gränsbevakarna har fått ta del av övriga länders erfarenheter av gränshanteringen vid deras egna östgränser. Gränsbevakningsväsendets medverkan i internationella gränssäkerhetsinsatser och deltagarnas praktiska erfarenhet gagnar utvecklingen av utbildningen.

Grundkursen för gränsbevakare 2023

År 2023 utexaminerades över 100 gränsbevakare från grundkursen för gränsbevakare. Av dem var 16 procent kvinnor. Gräns- och sjöbevakningsskolans grund- och fortsättningskurser hade cirka 250 studerande och cirka 1 850 personer deltog i fortbildningarna under året.