Chefens översikt

I slutet av 2023 stötte Gränsbevakningsväsendet på allvarliga störningar i gränssäkerheten vid östgränsen, en situation som fortfarande pågår. Tack vare våra långsiktiga förberedelser har vi haft god beredskap för att hantera och bekämpa instrumentaliseringen av migranter och kunnat hålla läget under kontroll. Vi måste dock ständigt vara beredda på att situationen snabbt kan försämras.

Störningar i gränssäkerheten 

Mot slutet av 2023 fattade statsrådet beslut om att temporärt stänga gränsövergångsställena vid östgränsen och att koncentrera ansökan om internationellt skydd till gränsövergångsställena för flyg- och sjötrafik. Avsikten med beslutet var att stoppa den instrumentalisering av migranter som inletts vid östgränsen. Enligt Gränsbevakningsväsendets och andra myndigheters observationer och den information som de fått är det klart att instrumentaliseringen av migranter har skett till följd av en främmande stats påverkan. Fenomenet omfattar även internationell brottslighet. Under det gångna året har det på våra havsområden också förekommit avvikande händelser där Finlands kritiska infrastruktur har skadats av en extern aktör.

För att hantera störningssituationen har Gränsbevakningsväsendet använt sina lagstadgade nya befogenheter och de nya kapaciteter som utvecklats under de senaste åren. Exempel på dessa är kapaciteten för hantering av folksamlingar och bättre verktyg för att upprätthålla lägesbilden. Övriga säkerhetsmyndigheter har bistått med ovärderlig hjälp. Dessutom har Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex bistått verksamheten vid östgränsen med internationell personal och materielresurser på det sätt som man tidigare planerat och övat tillsammans. Vi kan konstatera att de resurser som använts för att öka beredskapen, kapaciteten och kompetensen verkligen har inriktats rätt.

Samtidigt har vi dock upptäckt att det behövs ännu mer verkningsfulla åtgärder om störningssituationen fortsätter och förvärras. Det pågår projekt med hjälp av vilka vi ytterligare kan öka vår förmåga att påverka instrumentaliseringen av migranter, effektivisera vår underrättelseverksamhet och förbättra våra möjligheter att utnyttja personalresurser, inklusive värnpliktiga. Lika viktigt är det att se till att de resurser och anslag som Gränsbevakningsväsendet behöver för sin verksamhet är i balans med den rådande säkerhetssituationen.

Säkerheten upprätthålls på bred front

Under året använde Gränsbevakningsväsendet sina totalresurser på ett flexibelt sätt och fördelade dem enligt det aktuella läget och behovet. Det här blev ett bekant koncept för oss under coronaåren. Förutom att hantera olika situationer, har vi kontinuerligt skött alla våra lagstadgade grunduppgifter.

Till havs kunde vi undsätta alla nödställda och vår responstid där var i genomsnitt 26 minuter, vilket kan anses vara ett utmärkt resultat. Vi lyckades undvika stora olyckor till havs, men det förekom flera farliga incidenter. Tiotals mindre miljöskador upptäcktes.

Antalet förundersökningar var cirka 30 procent högre än året innan. Ökningen märktes särskilt i ordnandet av olagliga inresor, vilket förklaras av både situationen vid östgränsen och den s.k. sekundära migrationen inom EU.

I alla våra uppgifter ingick det att trygga den territoriella integriteten. Kompetensen inom det militära försvaret vidareutvecklades för såväl den egna personalen som för värnpliktiga, även om övningarna redan under tidigare år har legat på en kvalitativt och kvantitativt hög nivå.
På Helsingfors-Vanda flygplats ökade trafiken över gränserna kraftigt och trafiken via flygplatserna i Lappland ökade åter igen rekordartat. Enligt prognoserna kommer den här trenden att fortsätta.
Vid Gränsbevakningsväsendet pågår det samtidigt många strategiska kapacitetsprojekt. Byggandet av det första fartyget i projektet UVL2025 inleddes enligt tidsplanen i slutet av 2023. Pilotversionen av stängslet vid östgränsen färdigställdes i slutet av sommaren. Eftersom den rådande situationen har visat hur nödvändigt stängslet är, kommer det att byggas snabbare än planerat. Förnyandet av det tekniska övervakningssystemet vid land- och havsgränsen nådde den sista etappen under vilken vårt viktigaste operativa informationssystem uppdateras. Projektet förbättrar avsevärt vår lägesbild och informationshantering. MVX-projektet för anskaffningen av nya spaningsplan går in i avtalsfasen senast sommaren 2024. Projektet har dragit lite ut på tiden vilket beror på schemat för lagstiftningsprojektet för den radiotekniska övervakningen samt att det behövts extra tid för utvärderingen av de radiotekniska övervakningsanordningarna.

Utöver materielprojekten har vi flera pågående lagstiftningsprojekt för att bland annat säkerställa att vi har tillräckliga personalresurser och befogenheter i den förändrade säkerhetsmiljön.

Framgång förutsätter kompetent och motiverad personal

Gränsbevakningsväsendets personal har än en gång visat prov på sin yrkeskunnighet, pålitlighet och samarbetsvillighet under det gångna exceptionella året. Jag vågar påstå att Gränsbevakningsväsendet aldrig tidigare har haft en lika välutbildad, välutrustad och engagerad personal. Personalen svarar också under alla förhållande på allmänhetens och medias frågor, informerar om situationen och upprätthåller finländarnas trygghetskänsla på ett värdigt sätt.

Det är tack vara hela personalen som Gränsbevakningsväsendet under de senaste åren har klarat sig exemplariskt i de undersökningar som mäter förtroendet för myndigheterna och deras anseende. Enligt resultaten upplever man att Gränsbevakningsväsendet arbetar för allmänhetens bästa. Anseendet och förtroendet måste dock vinnas på nytt varje dag. Låt oss ta detta som en utmaning som sporrar oss vidare! Säkerhet är dock inte något som vi kan uppnå på egen hand utan i nära samarbete både inom Gränsbevakningsväsendet och med alla våra samarbetspartner.

Jag vill rikta ett varmt tack till Gränsbevakningsväsendets personal för ert alldeles utmärkta arbete för vårt fosterlands säkerhet.

Pasi Kostamovaara
Generallöjtnant
Chef för Gränsbevakningsväsendet