Internationellt samarbete

Gränsbevakningsväsendets internationella samarbete har blivit allt viktigare på grund av den förändrade säkerhetsmiljön. I Gränsbevakningsväsendets internationella samarbete prioriterades det bilaterala samarbetet med nyckelpartnerna samt påverkan på den lagstiftning som bereds inom ramen för EU:s strukturer. När det gäller Gränsbevakningsväsendets beredskap har samarbetet gjort det möjligt att intensifiera utbytet av lägesbilder och skapa förutsättningar för att ta emot bilateral gränssäkerhetshjälp i situationer som gäller gränssäkerheten.

Som en del av den europeiska gräns- och kustbevakningen (Frontex) har Gränsbevakningsväsendet i enlighet med sina skyldigheter fortsatt att delta i den stående styrkans verksamhet. Mot slutet av året anlitades personalen i den stående styrkan i större utsträckning för att hantera störningarna i gränssäkerheten, och uppföljningen av situationen fortsätter tillsammans med Frontex.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina påverkade fortsättningsvis kustbevakningssamarbetet inom Östersjöregionen och det arktiska området. Ambitionen har dock varit att främja samarbetsformerna genom ett ännu tätare samarbete.

Bi- och multilateralt samarbete

Med det bi- och multilaterala samarbetet upprätthölls gränsordningen enligt avtalen och det skapades en gemensam beredskap för att svara mot utmanande situationer vid gränsen. Gränsbevakningsväsendet har fördjupat samarbetet med grannländerna, särskilt med  Estland, Norge, Lettland, Litauen och Polen, i syfte att uppnå såväl aktivt informationsutbyte som gemensam beredskap och bilateralt stöd vid olika störningar i gränssäkerheten.

I den rådande situationen har samarbetet mellan de finska och ryska gränsmyndigheterna huvudsakligen fokuserat på att i enlighet med avtal och planer lösa de operativa frågor som är nödvändiga för gränssäkerheten. Under 2023 var det avbrott i trepartssamarbetet mellan gränsmyndigheterna i Finland, Estland och Ryssland samt mellan Finland, Norge och Ryssland.

Deltagande i Frontex-insatser

År 2023 deltog Gränsbevakningsväsendet i Europeiska gräns- och sjösäkerhetsbyrån Frontex insatser i enlighet med skyldigheterna i förordningen om den europeiska gräns- och kustbevakningen. Deltagandet i kortvariga, högst fyra månader långa, utplaceringar i Frontex-insatser uppgick till totalt 254 insatsmånader. Dessutom skickade Gränsbevakningsväsendet tio gränsbevakare för långvarig utstationering för Frontex-insatser. Antalet insatsdygn fortsatte att öka på grund av den planmässiga ökningen av deltagarnivån och Frontex-insatsernas ökade resursbehov.

Gränsbevakningsväsendet stod varje månad värd för tjänstemän från Frontex stående styrka vid såväl gränsbevakningssektionerna vid östgränsen som på Helsingfors-Vanda flygplats och på flygplatserna i Lappland. Mot slutet av 2023 höjdes antalet medlemmar i den stående styrka som togs emot vid vår östgräns avsevärt, eftersom situationen krävde större resurser för gränsövervakningen. En av de bidragande orsakerna till den effektiva tillgången till och utnyttjandet av detta tilläggsstöd var att Gränsbevakningsväsendet under de senaste åren tillsammans med Frontex utvecklat sin beredskap för att ta emot internationellt stöd. I samband med detta utvecklingsarbete deltog Frontex i en övning kring omfattande olaglig invandring som hösten 2023 ordnades för flera myndigheter under ledning av Gränsbevakningsväsendet.

Kustbevakningssamarbete

Under 2023 var Gränsbevakningsväsendet ordförande för forumet för kustbevakning i Nordatlanten (North Atlantic Coast Guard Forum, NACGF). Gränsbevakningsväsendets ordförandeskap avslutades på NACGF:s chefsmöte i oktober 2023. I mötet deltog över 50 chefer och experter från kustbevakningsmyndigheter. Temat för Gränsbevakningsväsendets ordförandeskap var autonoma och obemannade system.

Östersjöregionens gränsövervaknings- och kustbevakningssamarbete (Baltic Sea Region Border Control Cooperation, BSRBCC) fortsatte sin verksamhet i den utmanande verksamhetsmiljön efter pandemin och efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig mot Ukraina. Samarbetet fortsatte utan Rysslands medverkan. Polens ordförandeskap avslutades på BSRBCC-chefsmötet i november 2023, där ansvaret för att leda forumet överfördes till Finland.

Inom ramen för projektet CISE (Common Information Sharing Environment) fortsatte arbetet med att utveckla en gemensam miljö för informationsutbyte i de europeiska havsområdena. Det är fråga om ett projekt där EU:s medlemsstater har för avsikt att slå ihop de olika ländernas informationssystem för övervakning av havsområden till en och samma miljö, via vilken man kan utbyta övervakningsinformation direkt mellan informationssystemen. I slutet av året gick utvecklingen av CISE in i fasen för operativt informationsutbyte. Gränsbevakningsväsendet fortsatte beredskapen genom att påbörja informationsutbytet via CISE.