Strategia – muuttuva toimintaympäristö vaatii resursseja ja osaamista

Muuttunut toimintaympäristö vaatii resursseja, tietoa ja osaamista entistä enemmän. Normaali-, häiriö- ja poikkeusolojen rajat ovat entisestään hämärtyneet. Rajavartiolaitos vastaa muutoksiin määrätietoisesti. 

Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan ja Suomen sotilaallinen liittoutuminen ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristöä olennaisesti. Epävakaa tilanne Suomen itärajalla ja merialueilla jatkui kolmatta vuotta. Itärajan rajanylityspaikat olivat valtioneuvoston päätöksin suljettu koko vuoden ja kansainvälisen suojelun hakeminen oli keskitetty lento- ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille.

Rajavartiolaitos julkaisi uuden strategian ”Turvana kaikissa oloissa – Rajavartiolaitoksen strategia 2030 ” kuvastamaan muutosta.

Itämeren merkitys kriisinsiedolle korostunut

Itämeren alueen merkitys Suomen taloudelle ja kriisinsietokyvylle on entisestään korostunut.

Valtiollinen vaikuttaminen on mahdollista myös Itämerellä. Suomen merialueilla vedenalaiseen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuneet vahingoittamiset sekä onnettomuuksien ja ympäristövahinkojen riski edellyttivät Rajavartiolaitoksen erityistä huomiota.

Riskit suurille ja monialaisille merellisille onnettomuuksille ja häiriöille sekä ympäristövahingoille pysyvät korkealla tasolla. Satelliittipaikannustietojärjestelmien häirintä, alusten tunnistusjärjestelmään kohdistuneet manipulaatiot sekä heikkokuntoisten niin kutsutun varjolaivaston liikennöinti vakiintuivat uudeksi normaaliksi Suomen raja- ja merialueilla. 

Uusi normaali

Normaali-, häiriö- ja poikkeusolojen rajat ovat entisestään hämärtyneet.

Rajat ylittävät rikolliset ja valtiolliset toimijat hyödyntävät toisiaan yhä enemmän. Valtioiden toisiin valtioihin kohdistama hybridivaikuttaminen ja keinot ovat lisääntyneet. Myös turvallisuusympäristön ennustettavuus on heikentynyt ja kehityksen suunnanmuutokset voivat olla yllättäviä.

Laajat muuttoliikkeet näkyivät vuoden alussa Suomenkin rajoilla. Mahdollisuus monialaisten, samanaikaisten raja- ja meriturvallisuutta vaarantavien tilanteiden toteutumiseen on kasvanut.