Rajaturvallisuus ja meriturvallisuus

Rajojen valvonta

Rajavartiolaitos piti rajaturvallisuustilanteen hallittuna itärajalla häiriötilanteesta huolimatta. 

Rajavartiolaitos suuntasi resursseja suljetuilta rajanylityspaikoilta itärajan valvontaan. Valmiutemme ja reagointikykymme on korkea. Rajavartiolaitoksella on yhdessä muiden viranomaisten kanssa hyvä valmius välineellistetyn maahantulon torjuntaa koskevan lain eli rajaturvallisuuslain soveltamiseen tilanteen niin vaatiessa.

Valvonta maarajoilla oli kattavaa ja kohdistui tehokkaasti. Asevelvollisuuslainsäädäntöä on päivitetty: rajajoukkojen reserviläisiä voidaan määrätä palvelukseen ilman poikkeusolojen toteamista, jos rajaturvallisuus vaarantuisi. 

Rajatarkastukset

Rajavartiolaitos tarkasti rajanylityspaikoilla EU:n ulkorajaliikenteessä 4,2 miljoonaa henkilöä 

Rikostorjunta

Rajavartiolaitos on valtakunnallisesti keskeinen rikostorjunnan toimija, joka tutkii laittoman maahantulon järjestämisrikollisuutta sekä sen liitännäisrikoksia. Itärajan rajanylitysliikenteen tilapäinen keskeytyminen on laskenut havaittujen rikosten ja rikkomusten määrää.

Meripelastus 

Itämeren toimintaympäristö on muuttunut vaikeammin ennakoitavaksi. Rajavartiolaitos on pystynyt osoittamaan apua kaikissa meripelastustehtävissä. Suuronnettomuuksilta on vältytty.

Merellinen ympäristönsuojelu ja ympäristövahinkojen torjunta

GPS-häirintä ja varjolaivaston läsnäolo Itämerellä ovat nostaneet ympäristöonnettomuuden riskiä. Rajavartiolaitos on tehostanut tilanteen seurantaa, harjoittelua ja valmiutta reagoida ympäristöonnettomuuksiin. 

Syksyllä 2024 on tapahtunut useita läheltä piti -tilanteita, joissa isompi onnettomuus on onnistuttu suomalaisten viranomaisten toimin estämään.