Instruktioner gällande gränsövergång under coronaviruspandemin från och med den 1 februari 2022
Dessa instruktioner som följer statsrådets beslut är i kraft till och med den 14 februari 2022. Det är önskvärt du bekantar dig med dessa instruktioner särskilt om du eller dina anhöriga planerar inresa till Finland.
Kom dock ihåg att de förpliktelser som nämns i lagen om smittsamma sjukdomar gäller alla resenärer som anländer till Finland. Därför är det viktigt att du bekantar dig med myndigheternas anvisningar oberoende vilket land du reser till Finland från.
Enligt 9 § i grundlagen får finska medborgare inte hindras att resa in i landet, och på samma sätt har var och en rätt att lämna Finland.
Välj här vilken situation dina informationsbehov gäller så kan du gå direkt till rätt plats i anvisningen
- Inresa till Finland från EU och Schengenländer (trafiken över de inre gränserna)
- Inresa till Finland från andra länder (trafiken över de yttre gränserna)
- Kryssningsfartgystrafiken
- Preciserande tolkningsanvisningar (bl.a. specialgrupper)
Gränsbevakningsväsendet beviljar inte förhandstillstånd för inresa i landet. Beslutet om beviljande av inresa fattas alltid i samband med gränskontrollen.
1. Inresa till Finland från EU och Schengenländer
Till Schengenländerna hör: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
Dessutom tillhör följande länder denna grupp: Andorra, Bulgaria, Cypern, Irland, Kroatien, Monaco, Rumänien, San Marino och Vatikanstaten.
Vilka är villkoren för inresa?
Det finns inga inreserestriktioner när du anländer från dessa länder. Notera dock att alla till Finland inresande ändå omfattas av de skyldigheter som nämns i lagen om smittsamma sjukdomar.
2. Inresa från andra länder (trafiken över de yttre gränserna)
Denna sektion gäller inresa från alla de länder som inte nämnts i sektionen ovan, till exempel Ryssland, Förenade Kungariket, Förenta staterna och Turkiet.
Vilka är villkoren för inresa?
Inresa till Finland kräver att personen uppvisar följande:
- ett intyg över en godkänd vaccinationsserie mot covid-19 och det har gått minst 7 dagar sedan den senaste vaccinationen eller
- ett intyg över genomliden coronavirussjukdom och har fått ett godkänt covid-19-vaccin (likställt med en komplett covid-19-vaccinationsserie, måste visas på ett enda intyg) eller
- EU:s digitala corona-certifikatLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik för covid-19-sjukdomen för mindre än sex månader sedan
- Utöver ovanstående krav ska en person visa upp ett intyg om ett negativt covid-19-test utfört högst 48 timmar före inresa till Finland. PCR- eller antigentest godkänns som ett testresultat.
- Dessa krav gäller personer som är födda 2006 eller tidigare.
Förutnämnda krav gäller inte finska medborgare, utlänningar som varaktigt bor i Finland (t.ex. personer som har registrerat uppehållsrätt eller med uppehållstillstånd som beviljats av Finland) eller personer vars inresa beror på en nödvändig orsak, till exempel tvingande familjeskäl eller andra tvingande personliga skäl.
Nödvändig orsak
- arbete som är viktigt med tanke på samhällets funktion eller försörjningsberedskapen och vars genomförande förutsätter arbetsprestation av en person eller personer som anländer från ett annat land och arbetet inte tål dröjsmål
- personal inom hälso- och sjukvården och räddningsväsendet (inklusive den prehospitala akutsjukvården), yrkesutbildad personal inom äldreomsorgen i sina arbetsuppgifter samt myndigheter i sina nödvändiga tjänsteuppgifter
- transport- och logistikpersonal inom godstrafiken i sina arbetsuppgifter
- diplomater, anställda i internationella organisationer, militärpersonal och biståndsorganisationers personal i sina arbetsuppgifter
- statsrepresentanter som deltar i internationella förhandlingar och personer från internationella organisationer som deltar i arbetet
- personer som reser med finländskt uppehållstillstånd
- personer i behov av internationellt skydd eller som annars reser av humanitära skäl
- tvingande familjeskäl eller andra tvingande personliga skäl
- övrig nödvändig och motiverad trafik (till exempel representanter för utländska medier, transittrafik i den ordinarie trafiken på flygplatsen, en fastighet, en bostad eller en fritidsbostad i Finland samt inresa i landet för en familjemedlem till en finsk medborgare bosatt utomlands).
Om du reser in i landet för en nödvändig orsak, kan minderåriga som reser i samma resesällskap med dig komma in i Finland. Minderåriga omfattas av de skyldigheter som nämns i lagen om smittsamma sjukdomar, till exempel obligatoriska hälsokontroller.
Information om vaccin mot coronaviruset och covid-19-test
Notera dock att alla till Finland inresande ändå omfattas av de skyldigheter som nämns i lagen om smittsamma sjukdomar. Du ska bekanta dig med hälsomyndigheternas anvisningar före ankomsten i Finland. Bekanta dig med de aktuella hälsosäkerhetsanvisningarna på THL:s hemsida.
3. Kryssningsfartgystrafiken
Notera, att den ordinarie färjtrafiken mellan till exempel Helsingfors och Tallinn eller Åbo och Stockholm inte räknas som kryssningsfartygstrafik, utan ingår i den inre gränstrafiken.
Kryssningsfartyg får lägga till i hamnen utan att passagerarna stiger i land. Tillåts dock kryssningsresenärernas landstigning med vissa begränsningar då kryssningsfartyget kommer från ett annat EU- eller Schengenland. Landstigning förutsätter att kryssningsfartyget har en av landstigningskommunen godkänd hälsosäkerhetsplan samt att fartyget har gjort anmälan om sjöhälsa i enlighet med paragraf 22 a av lagen om fartygstrafikservice (623/2005).
Den kommunala hälsomyndigheten har rätt att förbjuda passagerare att landa på grundval av en sjöhälsorapport, till exempel i en situation där det finns fall av covid-19 ombord.
4. Preciserande tolkningsanvisningar
Beslut om inresa fattas i samband med gränskontrollen
Gränsbevakningsväsendet beviljar inte förhandstillstånd för inresa i landet. Beslutet om beviljande av inresa fattas alltid i samband med gränskontrollen.
Resedokument
En finsk medborgare som avlägsnar sig ur landet ska ha med sig det resedokument som krävs.
En utlänning ska ha med sig det resedokument som krävs och vid behov det visum eller uppehållstillstånd som krävs.
I trafiken mellan de nordiska länderna räcker det för en nordisk medborgare att vid behov kunna styrka sin identitet.
Uppehållstillstånd beviljat av Finland
Inresa i Finland är tillåten med uppehållstillstånd som beviljats av Finland. Vid gränskontrollen ska uppehållstillståndskortet visas upp.
En person som reser in i Finland med uppehållstillstånd som beviljats av Finland kan ha med sig ett barn/en person som han eller hon har vårdnaden om.
Det går att vänta på att en i Finland anhängiggjord ansökan om uppehållstillstånd avgörs i Finland och vistelsen i Finland är laglig under den tid ansökan handläggs. Även återresa till Finland tillåts. En visumskyldig behöver dock ett giltigt visum för återresan, ifall den vistelsetid som ett eventuellt visum tillåter har överskridits. En visumfri medborgare kan återvända från ett land utanför Schengenområdet direkt till Finland om det inte vinns visumfri vistelsetid kvar. Vistelse med uppehållstillstånd beaktas inte i kortvarig vistelse.
Tvingande familjeärenden
Personer kan tillåtas inresa till Finland av tvingande familjeskäl. Ett tvingande familjeärende är till exempel det egna barnets födelse, en allvarlig sjukdom som drabbat en nära anhörig, eget bröllop, träff med släktingar eller sällskapsförhållande.
Att träffa en släkting
För inresa i syfte att träffa en släkting, tillämpas ankomsten till landet på följande personer:
- till landet ankommande släktingar till finska medborgare som är bosatta eller vistas i Finland,
- till landet ankommande släktingar till EU- eller Schengenmedborgare bosatta i Finland (registrerad uppehållsrätt) och på deras familjemedlemmar,
- till landet ankommande släktingar till tredjelandsmedborgare som vistas i Finland med finländskt uppehållstillstånd.
Med släkting avses makar, barn, föräldrar, svärföräldrar, mor- och farföräldrar, inklusive alla som ingår i ovannämnda personers familjer (make och minderåriga barn). Vid gränskontrollen litar man i regel på det som resenären själv uppger om släktskapet. Också vårdnadshavaren eller intressebevakaren till en person som är beroende av denna för sin försörjning likställs med en släkting i inresesituationer.
Sällskapsförhållande
Personer kan tillåtas inresa till Finland på grund av ett parförhållande.
Med sällskapsförhållande avses personer som är gifta med varandra eller som varaktigt lever i gemensamt hushåll under äktenskapsliknande förhållanden oberoende av deras könstillhörighet. I detta fall är det inte obligatoriskt att paret har bott tillsammans i två år. Därtill accepteras förhållanden mellan personer som bor i olika länder, s.k. långdistansförhållanden, och andra former av fast samvaro.
Utgångspunkten är att man vid gränskontrollen litar på resenärens egen anmälan om sällskapsförhållandet, i enskilda fall kan man be om närmare information. Inresa på basis av sällskapsförhållande tillämpas förutom på finska medborgares partner även på EU-medborgares/Schengenmedborgares partner som bor i Finland (registrerad uppehållsrätt) och deras familjemedlemmars partner samt tredjelandsmedborgares partner som vistas med uppehållstillstånd. En person som står under vårdnad av en person som kommer till Finland på basis av sällskapsförhållande har också rätt att komma till Finland.
Tvingande personliga skäl
Personer kan tillåtas inresa till Finland av tvingande personliga skäl. Som tvingande personliga skäl tolkas tvingande eller oförutsedda skäl som förutsätter personlig närvaro och som inte tål dröjsmål och att personens frånvaro skulle orsaka betydande olägenheter med beaktande av omständigheterna. En tvingande personlig orsak kan vara till exempel en närståendes begravning. Tvingande personliga orsaker bedöms från fall till fall i samband med gränskontrollen. Om möjligt ska dokument som påvisar situationen medtas eftersom detta kan göra gränskontrollen smidigare.
Deltagande i en läroanstalts inträdesprov, om detta kräver fysisk närvaro, anses också vara en grundad personlig orsak för inresa.
Inresa för en person som äger en fastighet i Finland
En person som äger en fastighet, bostad eller fritidsbostad i Finland kan också anlända till Finland. Ägarens familj (make eller maka och minderåriga barn) kan också komma in i landet.
Arbeten som är viktiga med tanke på samhällets funktion och försörjningsberedskapen
Som annat nödvändigt skäl i trafiken över de yttre gränserna räknas arbete som är viktigt särskilt med tanke på samhällets funktion och försörjningsberedskapen och som förutsätter en arbetsprestation av en eller flera personer från ett annat land och som inte kan flyttas fram.
Under ledning av arbets- och näringsministeriet har man definierat arbeten som är viktiga med tanke på samhällets funktion eller försörjningsberedskapen och som inte tål dröjsmål. Förteckningen över kritiska uppgifter utgör inget förhandsbeslut om inresa i landet. Arbetsgivaren ska på en separat blankett motivera varför arbetsuppgiften för en arbetstagare som kommer till Finland är kritisk och varför arbetsprestationen inte tål dröjsmål. En arbetstagare som önskar resa in i Finland ska visa upp denna blankett i gränskontrollen utöver de övriga dokumenten som krävs för gränsöverskridning.
Gränskontrollmyndigheten beaktar förteckningen över kritiska uppgifter samt arbetsgivarens motiveringar vid bedömningen av vad som är ett nödvändigt skäl för inresa.
Säsongsarbetare (tredjelandsmedborgare)
Säsongsarbetstillståndet ska ha beviljats före inresan för att arbetstagaren ska ha en faktisk möjlighet att utföra arbete som är kritiskt för försörjningsberedskapen och som inte kan skjutas fram.
Arbetsgivaren ska på arbetsgivarens motiveringsblankett motivera säsongsarbetarens inresa i landet. En säsongsarbetare som önskar resa in i Finland ska visa upp denna blankett i gränskontrollen utöver de övriga dokumenten som krävs för gränsöverskridning. Gränskontrollmyndigheten beaktar arbetsgivarens motiveringar när den bedömer säsongsarbetarens inresa.
Ett minderårigt barn till en tredjelandsmedborgare som kommer för säsongsarbete kan resa in i landet tillsammans med säsongsarbetaren, om barnets bästa och vård kräver det.
I fråga om säsongsarbetare som kommer med säsongsarbetsintyg eller visum för säsongsarbete (tredjelandsmedborgare) omfattar det försörjningsberedskapskritiska arbetet arbeten som utförs på jordbruks-, trädgårds- och skogsgårdar. Arbeten som utförs på pälsfarmer anses inte vara kritiska för försörjningsberedskapen.
Innehavare av uppehållstillstånd för säsongsarbete kan komma till Finland på samma sätt som innehavare av uppehållstillstånd.
Jord- och skogsbruksministeriet ger anvisningar för arbetsgivare om hälsosäker inresa för säsongsarbetare och för säsongsarbetare om hälsosäkerhet: Anvisningarna om hälsosäker inresa för säsongarbetare inom primärproduktionen.
Man kan komma till landet visumfritt redan innan det beviljade säsongsarbetet börjar gälla med tanke på övergången till frivillig karantän.
Innehavare av tjänsterese- eller tjänstepass
Utöver diplomater tillåts inresa för innehavare av tjänsterese- eller tjänstepass som är på arbetsresa.
Gränsöverskridning utanför gränsövergångsställenas öppettider i vissa fall
Begränsningarna av öppettiderna gäller inte godstrafik eller personer som har ett nödvändigt och brådskande behov av att överskrida gränsen utanför öppettiderna. Med nödvändigt och brådskande behov avses:
- förflyttning av service- och vinterunderhållspersonal i anslutning till skyldigheterna som avtalats om i statsfördraget för arrendeområdet vid Saima kanal;
- en tvingande och överraskande arbetsuppgift som inte tål dröjsmål (till exempel för att förhindra betydande ytterligare skador eller olägenheter);
- brådskande sjuktransport eller övriga räddningspersonalens arbetsuppgifter;
- myndigheternas nödvändiga eller brådskande arbetsuppgifter;
- från fall till fall andra särskilt tvingande, nödvändiga och brådskande skäl som inte tål dröjsmål.
Gränsövergångsställens kontaktuppgifter.
Familjemedlem till finsk medborgare
En finsk medborgares familjemedlem kan komma till Finland om han eller hon uppfyller kraven i 37 § i utlänningslagen. En finsk medborgares familjemedlem kan dock vara familjemedlem till en finsk medborgare som är bosatt i Finland eller utomlands. Även en familjemedlem ska ha det resedokument som krävs och vid behov det visum eller uppehållstillstånd som krävs.
Bestämmelserna om fri rörlighet tillämpas på finska medborgares familjemedlemmar om en finsk medborgare har utnyttjat sin rätt att röra sig enligt direktivet om fri rörlighet genom att bosätta sig i en annan medlemsstat och familjemedlemmen kommer till Finland med honom eller henne eller följer honom eller henne senare. En finsk medborgares familjemedlem kan anlända till landet om han eller hon har den handling som krävs för att styrka uppehållsrätten i Finland eller i någon annan EU- eller Schengenstat.
Transittrafik i den ordinarie trafiken på flygplatsen
Transittrafik över de yttre gränserna i den ordinarie trafiken på flygplatsen är tillåten. Under genomresan vistas passagerarna på flygplatsens transitområde. Inresa i landet för transittrafik, eller till exempel för hotellboende som inte finns i transitområdet, är tillåtet endast av allvarliga orsak. I detta fall alla till Finland inresande ändå omfattas av de skyldigheter som nämns i lagen om smittsamma sjukdomar.
Målländerna kan förutsätta coronatestning även vid transitflygplatsen. Enbart att vänta på testning och testresultat är inte en grund för att tillåta inresa under en genomresa.
Specialgrupper
Specialgrupper, t.ex. företrädare för kultur, idrott eller näringslivet, kan tillåtas inresa i landet när det är motiverat att personerna eller grupperna av personer kommer in i landet. Sådana uppgifter är uppgifter som är nödvändiga särskilt för att trygga återhämtningen, ny tillväxt, regional ekonomi eller verksamhetsbetingelserna på lång sikt samt arrangemang som bygger på ömsesidighet.
Ansökningar som gäller specialgrupper skickas direkt till Gränsbevakningsväsendet via e-post ([email protected]raja.fi). Nämna e-posten "specialgruppansökningen". Ansökan lämnas in av parten som skickar inbjudan.
Om du uppfyller följande krav, behöver du inte lämna in en skild ansökan för specialgrupper: ett intyg över en covid-19-vaccinationsserie eller ett intyg över genomliden coronavirussjukdom samt ett negativt testintyg.
Ansökningarna ska innehålla en motivering till verksamhetens nationella betydelse och till att andra förfaringssätt inte kan följas samt med vilka åtgärder hälsosäkerheten säkerställs. En arbetsgivare eller annan aktör som bjuder in en person eller grupp ska för dem lägga fram en egen åtgärdsplan för hälsosäkerheten som tar hänsyn till de nationella anvisningarna.
Om man i fråga om hälsosäkerhetsåtgärderna iakttar minst gällande nationella rekommendationer från hälsovårdsmyndigheterna behövs inget separat utlåtande från hälsovårdsmyndigheterna om dessa åtgärder i ansökan. I de fall där man i de hälsosäkerhetsåtgärder som presenteras i ansökan föreslår avvikelser från gällande rekommendationer eller det i övrigt är fråga om en avvikande ansökan (t.ex. stor gruppstorlek eller flera separata grupper) ska ett separat utlåtande från den lokala (kommunens eller sjukvårdsdistriktets) smittskyddsmyndigheten bifogas ansökan.
Ansökningarna skickas från Gränsbevakningsväsendet till de ansvariga ministerierna samt vid behov till Institutet för hälsa och välfärd för utlåtande. När Gränsbevakningsväsendet har fått utlåtandet drar verket utifrån ansökan upp riktlinjer hur nödvändigt det är med inresan och informerar sökanden om dessa riktlinjer. Handläggningstiden för ansökan är uppskattningsvis 2 veckor. Det slutliga beslutet om inresa fattas i gränskontrollen.