Hoppa till innehåll

Västra Finlands sjöbevakningssektion premierade en civilperson för förtjänstfull verksamhet vid en sjöräddningsolycka

1.10.2021 13.43
Pressmeddelande

Västra Finlands sjöbevakningssektions biträdande kommendör, kommendörkapten Ilja Iljin hade ett stort nöje att överlämna Gränsbevakningsväsendets förtjänstplakett i brons med diplom till Eerik Hyytiä som erkänsla för hans förtjänstfulla verksamhet vid räddning av liv ur sjönöd.

Eerik Hyytiä hade i början av september varit på sommarstugan och fiskat i dess närhet då han upptäckt att något exceptionellt höll på att hända bakom den närliggande udden. 

En man som var ute ensam med en utombordare hade försökt få utombordsmotorn ordentligt i en nedre ställning men hade samtidigt tappat balansen, vält båten och hamnat i vattnet.  Mannen hade ingen flytväst eller annat flytplagg på sig. Olycksplatsen var ganska nära stranden och mannens hustru försökte ensam rädda sin man då Hyytiä kom till platsen. Hyytiä lyckades dra mannen, som var halvt medvetslös, till stranden och lade honom i framstupa sidoläge. Mannen återhämtade sig innan de första myndighetsenheterna kom till platsen och hans hustru kunde bekräfta att mannen varit ensam ute med båten. 
Eerik Hyytiäs konsekventa och snabba verksamhet i situationen räddade med största sannolikhet livet på mannen som nästan hade drunknat eftersom hans hustru inte ensam skulle ha kunnat rädda sin man eller dra honom till stranden. 

Olycksoffret hade ingen flytväst på sig, och sålunda är olyckan än en gång en påminnelse om hur viktigt det är att vara iklädd flytväst även under en kort båtfärd eller om man exempelvis tänker fiska i närheten av hemstranden.  

Raja – pressmeddelande Västra Finlands sjöbevakningssektion