Hoppa till innehåll

Skulle du kunna bli gränsbevakare?

Utgivningsdatum 31.1.2024 15.09
Nyhet
Rajavartija katsoo metsämaisemaa selkä kohti kamera.

Ansök nu till grundkursen för gränsbevakare som börjar i januari 2025!

Vill du utföra viktigt och mångsidigt arbete som en del av Finlands helhetssäkerhet?

I Finland blir man gräns- eller sjöbevakare endast genom att avlägga grundkursen för gränsbevakare vid Gräns- och sjöbevakningsskolan. Gränsbevakare utbildas av Gränsbevakningsväsendet på grundkursen för gränsbevakare. Studeranden på kursen utnämns till gränsbevakare om de har godtagbart avlagt studierna och är behöriga för utnämning till tjänst.

Efter kursen börjar största delen sin arbetskarriär med gränskontrolluppgifter, men med erfarenhet kan en gränsbevakare specialisera sig på flera olika uppgifter inom t.ex. brottsbekämpning eller hundverksamhet.

Målet är beredskap för uppgiften som gränsbevakare

Grundkursen för gränsbevakare varar i ett år och arrangeras vid Gräns- och sjöbevakningsskolan i Imatra. Utbildningen är mångsidig och utmanande. I studierna ingår bland annat undervisning i gränskontroller, gränsövervakning, användning av maktmedel, språk och motion. Studierna består av undervisning i klass, praktiska övningar och självstudier. I kursen ingår dessutom inlärning i arbetet i de framtida förvaltningsenheterna.

Ansök elektroniskt senast den 25 april

Den elektroniska ansökan för grundkursen för gränsbevakare som börjar januari 2025 är öppen fram till 25.4.2024 i Valtiolle.fi-tjänsten. Antalet nybörjarplatser är 60 och urvalsproven ordnas på sommaren 2024.

Ytterligare information om utbildningen, ansökan och urvalsproven hittar du på adressen raja.fi/som-gransbevakare.

Gräns- och Sjöbevakningsskolan Gränsbevakningsväsendet